V Třebíči nesvítí pouliční lampy, nikdo je spravit nechce

Třebíč - K domovu pro seniory, ubytovně, ke sportovní hale nebo do domova mládeže v Třebíči vede cesta pouze velmi tmavou ulicí. Lidé, kteří tu bydlí, se zlobí, že světla nesvítí už hodně dlouho a náhradní halogenové lampy jim vadí. Město se ale s krajem Vysočina, kterému ulice patří, stále nemůže dohodnout na tom, kdo světla opraví.

„Když jdu z práce z odpolední, není to dobrý pocit,” říká náhodná chodkyně. „Mně ten reflektor svítí támhle do okna přímo, kdyby byl zhasnutý, bylo by to lepší,” říká její soused z třebíčského sídliště Hájek S vysvětlením nastalého stavu přichází místostarosta Stanislav Mastný: „Celá ulice je vypnutá, protože není na ní revize, tam jsou dokonce přerušené vodiče.”

Celá lokalita sídliště Hájek, kde svítí pouze 3 provizorní halogeny, je však v majetku kraje Vysočina. „Kraj to chce řešit komplexně, ale teď na to není čas,” vysvětluje Mastný. Mluvčí kraje Jitka Svatošová Vysočina se hájí: „Komplexně to chceme řešit proto, že chceme předejít dalším podobným zdlouhavým jednáním v případě dalších událostí, které se mohou v této lokalitě objevit.”

Jednání o převodu majetku se vlečou už skoro 12 let, teď, když už dva měsíce nesvítí veřejné osvětlení, se ale situace vyostřila. „Když má nějaký majetek, tak by se o něj měl starat s péčí řádného hospodáře,” radí Mastný. Krajská mluvčí mu kontruje: „O majetek se samozřejmě staráme a důkazem toho je, že se s městem stále snažíme živě jednat o řešení vzniklé situace.”

Další jednání o budoucnosti pouličního osvětlení je na TR radnici naplánováno na 2. března. Do té doby se nic nezmění.

Vydáno pod