Jihlavským sprejerům nastávají horší časy

Jihlava - Jihlava vyrazila do boje proti sprejerům. Radní chtějí finančně odměnit občany, kteří přispějí k dopadení vandalů. Navíc ve spolupráci se soudem budou zveřejňovat jejich jména. Vytvořit chtějí i fond na opravu poškozených fasád.

Pokud by občan, který natočil sprejera, zavolal policii, dostal by od jihlavského magistrátu dva tisíce korun. Radní města chtějí i finančně pomoci lidem s opravami počmáraných domů. Šanci dostanou i sprejeři a to mimosoudním vyrovnáním - tedy zaplacením škody, nebo odstraněním graffitti na vlastní náklady. „Město se bude připojovat k náhradám škody, bude vyžadovat škodu od sprejerů, a bude to dotahovat až do konce, třeba exekucí,” uvedl náměstek jihlavského primátora Radek Vovsík.

Úkoly přibudou i strážníkům městské policie. Musí více využívat mobilní kamery a to nejen v centru města, ale i na sídlištích a odlehlých místech. „V roce 2005 jsme měli 26 zadržených sprejerů, v roce 2006 kolem 20,” řekl zástupce ředitele městských policistů Jaromír Dřevo.

Dopadnout a následně potrestat sprejery můžeme jen tehdy, pokud nám občané pomohou – alespoň to tvrdí strážníci. Lidé mohou telefonovat kdykoliv i anonymně na bezplatnou linku 156.

Vydáno pod