Nájemníci ve Velkém Beranově se o odkup státních bytů snažili marně

Jihlava - Nájemníci státních bytů ve Velkém Beranově budou dál bydlet v nájmu i přesto, že se už 15 let snaží řadové rodinné domky odkoupit do soukromého vlastnictví. Ani jejich poslední pokus o odkoupení nemovitostí od jejich správce z Ředitelství silnic a dálnic nevyšel. Domy kupuje někdo jiný.

Jsme z toho všichni docela dost zklamaní, protože se k nám zachovali dost neférově za celé ty roky,” zlobí se jedna z nájemnic Ivana Dvořáková. V těchto domech bydlíme 20 let a už asi tak 15 let jednáme o odkoupení těchto domů,” dodává její sousedka Jiřina Štanclová. Ředitelství silnic a dálnic zbytečné průtahy odmítá. Připouští ale, že připravené kupní smlouvy muselo zrušit kvůli změně vyhláškové ceny nemovitostí.

Nájemníci se tak museli zúčastnit výběrového řízení. „Účelem bylo zjistit nejvýhodnější nabídku, kterou současní nájemníci nepředložili,” zdůvodňuje rozhodnutí mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. „My jsme dali o 200 tisíc víc, než dali nájemníci, takže jsme regulérně vyhráli výběrové řízení,” uvedl budoucí majitel domů Jan Janeček.

Nájemníci se cítí poškozeni, myslí si, že měli mít na domy předkupní právo. Mají totiž podepsané nájemní smlouvy na byty. Podle Janečka budou nájemníci platit zpočátku nájem regulovaný a posléze obvyklý. „To se nedá nic dělat,” dodává. Nájemníci se shodují, že alespoň morální nárok na odprodej bytů měli mít oni.