Město Brno zahájilo plavební sezónu

Brno - Na Brněnskou přehradu dnes po zimní přestávce vyplulo šest výletních lodí. Slavnostně tak zahájily letošní sezónu lodní dopravy. Každoročně dopravní podnik přepraví po brněnské přehradě přes sto padesát tisíc lidí.

61. plavební sezona na přehradě v Brně začala obvyklým ceremoniálem. Nechyběl slavnostní nástup kapitánů, vytažení státní vlajky a defilé šesti lodí. Zájem o výlet na lodích hned první den byl velký. Výletníci si pochvalovali především krásné počasí, pro plavbu jak stvořené.

Lodní doprava v Brně má dlouholetou tradici. Už v roce 1961 brázdilo vody brněnské přehrady devět lodí, které převezly téměř 900 tisíc pasažérů. „Pro naši společnost je to poměrně netradiční činnost, nicméně v Brně si získala velkou oblibu. My rok co rok přepravíme zhruba 180 tisíc cestujících,” říká mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Pohanová.

Jedním z těch, kteří dnes na přehradu vypluli je kapitán lodi Dallas Petr Tuček – zahajuje svou 33. sezónu. Během zimy, kdy nestojí u kormidla, opravuje společně s ostatními kolegy výletní lodě.

Největší zájem o lodní dopravu je tradičně o prázdninách, vše ale záleží na počasí. Letošní plavební sezóna na brněnské přehradě končí 14. října.