Setkání českých a polských Řeků v Jeseníku

Jeseník - Jeseník dnes hostil setkání českých a polských Řeků. Akce je výsledkem spolupráce, kterou se oběma komunitám podařilo navázat v loňském roce. Řekové, kteří žijí na Jesenicku, sem přišli v době, kdy jejich zemi sužovala občanská válka.

Květen 1948 – zatímco v Řecku vrcholí občanská válka, na východ Evropy míří první transport řeckých dětí. Řada jich končí v Rumunsku a Bulharsku, ostatní putují do Čech nebo Polska. „Děcka byly hladové, špinavé a nemocné,” vzpomíná pamětník Muratidis Georgis.

Ten přišel do Čech, když mu bylo 18 let. Dnes stále čilý důchodce má tu dobu v živé paměti. „Byly přivítány velice krásně. Poprvé šly do dětských domovů a tam dostaly všecko.” Kdo mohl a chtěl, do Řecka se vrátil. Dnes žijí na Jesenicku tři stovky Řeků. „Hodně Řeků se v 70. letech odstěhovalo. Hodně se jich ale také vrátilo, protože tu děti vystudovaly. Máme tady práci – je to náš druhý domov,” říká předsedkyně řecké obce v Jeseníku Zacharula Jordaniduová.

Přitakává i člen federace řeckých obcí v Polsku Nikos Rusketos: „Život v Polsku je obdobný, jako tady v Česku. Sžili jsme se, výjimkou nejsou ani smíšená manželství.” Právě akce jako toto setkání mají přispět k utužení vazeb mezi Řeky i jejich českými a polskými sousedy. „Letos je to spíš kulturní – po stránce zpěvu a tance,” dodává Zacharula Jordaniduová. „Jsem v Jeseníku už podruhé. Můžu tady sledovat naše tradice i kulturu – je to velmi zajímavé,” pochvaluje si velvyslanec Řecka v ČR Vasilios Ikosipentarchos.

V České republice žijí v současné době čtyři tisíce Řeků. O návratu do staré vlasti uvažuje podle zástupců řeckého velvyslanectví jen málokterý z nich.