V Troubkách dnes zavzpomínali na oběti povodní

Přerov - Před vodou a po ní. Tak rozdělují život lidé v Troubkách na Přerovsku. Před deseti lety smetla stoletá voda půl vesnice a převrátila ji vzhůru nohama. O život tehdy přišlo devět lidí. Dnes si lidé, kteří povodeň zažili, její tragické následky znovu připomenuli.

Během povodní v roce 1997 přišlo o život celkem devět lidí. Šest žen a tři muži přišli o život ve svých domech, které se zhroutily, nebo zemřeli na následky povodní. Přesně deset let a devět hodin poté, co do Troubek vtrhla záplavová vlna, dnes začala mše svatá za jejich oběti.

V Troubkách se dnes sešli nejen místní obyvatelé, ale i lidé, kteří přijeli do obce pomoci. „Je to pro mě čest, že se sem mohu vracet,” říká Petr Lindmajer, který před deseti lety jako dobrovolník pomáhal odklízet následky ničivé povodně a dodává, že na to nikdy nezapomene. Zato tehdejší starosta Stanislav Zatloukal na příchod povodňové vlny nevzpomíná rád: „Nešly telefony, nebyly žádný informace, nevěděli jsme vlastně, co se děje. My jsme si hlídali řeky Bečvu a Moravu – tyto dvě řeky nebyly vylité z břehů. No a vlastně nás to přepadlo úplně z jiné strany, od Přerova.” „Nejhorší ze všeho byl praskot těch padajících domů a krovů, jak se postupně řítily k zemi,” dodává bývalý šéf hasičů František Němčák.

I přesto, že ve vesnici bylo od té doby znovu postaveno na dvě stovky domů, tragické události povodňového léta připomínají ještě stále místa, která se dodnes nezměnila. To je i případ rodinného domku manželů Vojtkových, kteří ze strachu před pádem domu odešli k sousedům, kde při pádu krovu zahynuli. „Jejich domek dodnes stojí. Takže to je takový smutný paradox,” dodává starosta Radek Brázda.

Před deseti lety přišlo v Troubkách o střechu nad hlavou 330 rodin. Proto dnes 600 let stará hanácká vesnice připomíná spíše satelitní městečko.

Vydáno pod