Přerovská policie kontroluje pytláky u rybníků a na polích

Přerov - Na rybáře-pytláky a zloděje polních plodin se zaměřili při mimořádné policejní kontrole přerovští strážci zákona. Požádali je o to členové rybářské stráže troubeckého a tovačovského revíru a místní pěstitelé ovoce a zeleniny. Pytláci a zloději jim působí velké škody. Při razii ale policisté nikoho při činu nechytili.

Policisty o pomoc požádala místní rybářská stráž. Ačkoliv její členové rybáře kontrolují, ti je mnohdy nerespektují. Policista Josef Gybas vysvětluje: „Je to jedna z mála akcí zaměřená na neoprávněný lov ryb. Do akce je dneska nasazeno 5 policistů.” Nejčastěji rybáři nedodržují rybářský řád, porušují povolenou lovnou míru kapra a množství nachytaných ryb. „To jsou právě rybáři, kteří nechytají sportovně, ale spíše na maso. Rybář, který může nachytat 20 kaprů za rok nebo 20 ušlechtilých ryb, si jich odveze 100. Tak si odveze za další čtyři rybáře, krade tedy i dalším rybářům,” tvrdí vedoucí rybářské stráže Petr Fromel.

Po těchto kontrolách následovala obhlídka polí místních pěstitelů ovoce a zeleniny. Ty trápí nájezdy zlodějů. „Jsou tady skupiny s auty. Přijedou klidně čtyři auta a přímo sklízí cibuli, květák, jahod. Ty škody jsou 10 tisíc korun a více,” stěžuje si jeden z pěstitelů Miroslav Mlčoch.

Při častějších policejních kontrolách se počet krádeží polních plodin snižuje. Několik zlodějů chytili strážci zákona přímo při činu. „Policie v rámci preventivní obchůzkové služby zadržela několik pachatelů krádeží, které byly posouzeny jako přestupek, v jednom případě se jednalo i o trestní čin,” oznamuje Petr Kocián z přerovské policie. Zdeněk Navrátil z Okresní ředitelství Policie ČR Přerov dodává: „Pokud je škoda nad 5 tisíc nebo jsou krádeže opakované, jedná se o trestný čin. Většinou se sazba pohybuje do tří let.”

Policejní kontroly probíhají ve zvýšené míře především v období, kdy plodiny dozrávají a riziko krádeží je vyšší. Policisté kromě polí velkých pěstitelů ovoce a zeleniny namátkově kontrolují i zahrádkářské osady.