Na Vysočině končí léky ve sběrných boxech, poté ve spalovnách

Jihlava - Odborníci upozorňují na to, že lidé v Česku plýtvají léky. Například jen v kraji Vysočina skončilo loni ve spalovně bezmála 14 tisíc kilogramů nevyužívaných nebo prošlých léků. A tak se hledají cesty k nápravě tohoto stavu.

Všechna léčiva, která zůstanou v domácí lékárničce například, když vyprší doba použitelnosti, by měla končit ve speciálních sběrných boxech umístěných v lékárnách. „Pacienti nosí léky, které jim zůstaly po příbuzných, kteří jim zemřeli, nebo jim lékař změní léčbu a léky jim nevyhovují,” uvádí příklady ze své praxe majitel lékárny v Havlíčkově Brodě Jaromír Weber.

S tím, jak roste spotřeba léčiv, narůstá každoročně množství odevzdaných, dál už nepoužitelných léků, a také se zvyšuje množství léků, které končí ve sběrných boxech. „V roce 2003 jsme sebrali na území kraje Vysočina téměř 9 tun léků a loni už to bylo 13,5 tuny,” dokresluje tuto praxi mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová. Ředitel odboru zdravotní péče kraje Vysočina Petr Cyrus zveřejněné údaje považuje za jasný důkaz plýtvání s léky. „Je to velice ohromující číslo, to bych ani nepředpokládal,” uvádí k výsledkům šetření.

Zdravotní pojišťovny nemají zatím prakticky žádnou možnost proti plýtvání zasáhnout. Lidé se mnohdy snaží lékem předzásobit a mohou si ho nechat předepsat od několika různých lékařů. Jednou z cest, jak regulovat spotřebu léků, je i spoluúčast pacienta.

Nepoužité léky se odvážejí jako nebezpečný odpad k odborné likvidaci ve spalovnách. Tento postup platí kraj a dotacemi přispívá i ministerstvo financí. Jenom na Vysočině loni stát vynaložil prostřednictvím krajského úřadu na ekologickou likvidaci nepoužitých léků bezmála 400 tisíc korun.

Vydáno pod