Biofarma na Třebíčsku chystá otevření Ekoinfocentra

Třebíč - Kozí farma v Ratibořicích na Třebíčsku chystá otevření Ekoinfocentra. Největší farmou svého druhu v Česku povede také naučná stezka, která návštěvníky seznámí nejenom s chovem ovcí a koz, ale také s biozemědělstvím.

Kozí biofarma Dvůr Ratibořice u Jaroměřic nad Rokytnou je největší svého druhu v Česku a má také vlastní mlékárnu, která denně zpracovává kolem šesti set litrů mléka. Vyrábějí se tu hlavně kozí sýry, kefíry a jogurty různých příchutí.

„Začínali jsme se dvěmi kozami, dneska už jich máme 700, z toho 150 ovcí anglického plemene,” prohlásil majitel kozí farmy Pavel Dobrovolný. Biofarmu často vyhledávají turisté a zajímají se o zdejší chovy i kozí výrobky. Právě pro ně připravili v Ratibořicích novinku. Před dokončením je Ekoinfocentrum a naučná stezka kozí farmou.

„Rádi bychom se o naše zkušenosti podělili s každým, kdo má zájem o ekologické zemědělství,” uvedl Dobrovolný. Četné exkurze se projdou také naučnou stezkou. Na rozvoj agroturistiky má farma přislíbený téměř milionový příspěvek z Evropské unie. Brusel už jí pomohl i s přístavbou mlékárny.

„Naším cílem je, aby byla kvalita českého sýru na našem trhu srovnatelná s tím nejlepším, co nabízí zahraniční sýrový trh,” prozradila spolumajitelka farmy Jitka Dobrovolná. Slavnostní otevření nového ekoinfocentra na selském dvoře v Ratibořicích se uskuteční 29. září v rámci Dne otevřených dveří na kozí farmě.