Jesenicko se vzpamatovává po vytrvalých deštích

Jeseník - Lidé na Jesenicku si mohou oddechnout, neboť velká voda je už neohrožuje. Nyní je však čeká odstraňování následků řádění živlu, který v regionu podle vodohospodářů napáchal během pouhých tří dnů škody za více než 10 milionů korun. Ty největší škody voda způsobila na silnicích a v korytech rozbouřených řek. Na řece Bělé a na Vidnávce byl ve čtvrtek vyhlášen nejvyšší stupeň povodňové aktivity a v regionu platil stav ohrožení.

„Nyní je situace stabilizovaná, lidé uklízejí. A to i za vydatné pomoci hasičů, kteří zprostředkovávali vysoušeče a čerpali vodu ze zatopených sklepů,“ informoval předseda okresní povodňové komise a starosta Jeseníku Petr Procházka. Podle starosty Mikulovic Ivana Dosta došlo k zatopení až dvou set domů.

Chvíle hrůzy zažila rodina Karla Ščudly z České Vsi, když nad domem jeho rodiny došlo k sesuvu svahu. „Dvanáct až patnáct kubíků zeminy se utrhlo, na trávě nabralo na rychlosti a padající zemina mi strhla balkon a opěrné sloupky. Kdyby tam v tu chvíli někdo byl, na místě by ho to zabilo,“ líčí štěstí v neštěstí Karel Ščudla.

Obyvatele Staré Červené Vody zase potrápila voda z Červeného potoka a především z okolních polí a lesů. Stovka obydlí měla vodu ve sklepech a garážích, v deseti domech pak dokonce přímo v bytech. Lidé jsou opatrní a pořizují si fotodokumentaci veškerých škod. Náklady na opravu poničených budov a silnic, které velká voda napáchala na Jesenicku, budou starostové postižených obcí sčítat nejméně týden. O finanční pomoc pak chtějí žádat kraj i státní instituce.