V Havlíčkově Brodě soutěžily repliky rallye aut

Havlíčkův Brod - Modelářství propadly v Česku tisíce nadšenců. K jejich vášni patří řízené repliky aut, letadel nebo lodí. Na Vysočině se vůbec poprvé jela rallye rádiem ovládaných modelů. Na startu mistrovského závodu rallye v Havlíčkově Brodě se objevily repliky soutěžních vozů továrních značek z různých koutů země.

Na závodišti panovala nervozita i pečlivé soustředění. Manuální zručnost nestačí, závodníci musí být zdatní i fyzicky. S modely se totiž po rychlostních zkouškách naběhá za den až pět kilometrů. Fyzickou náročnost potvrzuje i závodník Karel Griessl: „Stárnu, už je mi 52 let, a říkal jsem si, že potřebuji něco dělat, kde u toho budu ještě trošku běhat.“

„Všechno, co dokážeme zorganizovat ve stylu závodů velkých, tak jezdíme i s těmi malými autíčky,“ popisuje ředitel závodu Petr Jaroš. Ačkoliv nejde o levnou zálibu, protože nejlevnější model auta přijde na 5 tisíc korun, modelářů různých věkových skupin přibývá. Nechybí ani závodníci, kteří kvůli bezpečnosti vyměnili opravdové auto za repliku. „Je to skoro stejný adrenalin, akorát je to o trochu bezpečnější, pokud člověk nezakopne a nevypíchne si anténou oko,“ s úsměvem podotýká bývalý automobilový závodník Václav Baloun.

„K modelařině jsem se dostal v 7 letech, jezdil jsem 20 let autodráhy a jelikož ten sport byl dost drahý, tak jsem přesedlal na tuhle kategorii,“ popisuje svou cestu k modelům rallye závodník Radek Pavliš. Do konce šampionátu zbývají ještě tři závody, letos poprvé plánují pořadatelé také závody na ledě.

Vydáno pod