Jeseníky se připravují na zimu

Jeseníky – Vlekaři, hoteliéři i záchranáři v Jeseníkách se už intenzivně připravují na nadcházející sezonu. Řada provozovatelů lyžařských areálů investovala do zkvalitnění svých služeb desítky milionů korun, přestože loňská zima kvůli nedostatku sněhu přinesla velké ztráty.

„Rozhodli jsme se letos stavět novou lanovku v hodnotě 18 milionů,“ prozrazuje Miloš Hladký, provozovatel skiareálu Lipové Lázně. „Domnívám se, že letošní sezona bude dobrá, taková jako loni se už opakovat nemůže,“ dodává optimisticky.

Zima živí kromě vlekařů také většinu horských hotelů a penzionů. Ne všichni jejich provozovatelé jsou ale na sněhu tak závislí jako majitelé lyžařských areálů. Zimní sezona začíná na horách 26. prosince, vánoční i silvestrovské pobyty má většina hotelů i penzionů minimálně půl roku dopředu obsazené a některé mají dokonce vyprodáno až do jara.

Na zimu se důkladně připravuje i Horská služba Jeseníky. Obměňuje techniku a záchranáře vysílá na řadu odborných kurzů, na kterých mimo jiné pilují fyzickou kondici. „Během zimy bychom měli sloužit, stejně jako v létě, na sedmi stanicích, k tomu letos přibudou ještě dvě, jedna na Přemyslově a druhá ve Zlatých Horách,“ ujišťuje milovníky zimy Ladislav Bedeč z Horské služby v Jeseníkách, že o jejich bezpečí bude dobře postaráno.