Památky v centru Uničova hlídají kamery

Uničov - Nejvýznamnější kulturní památky v centru Uničova na Olomoucku - mariánský sloup a dvě barokní kašny na Masarykově náměstí - již hlídají bezpečnostní kamery. Radnice je pořídila za více než 400.000 korun. Zatím je zařízení ve zkušebním provozu, naplno bude spuštěno na přelomu října a listopadu, uvedl Josef Kovařík z oddělení obrany a krizového řízení.

Vedení města se rozhodlo pro nákup kamerového systému po několika útocích vandalů na památky, které byly v posledních letech zrestaurovány. „Obyvatelé města a lidé procházející historickým jádrem se ovšem nemusejí obávat narušení soukromí. Kamery nejsou pohyblivé a snímají pouze památky. Uničov také nezaměstnává žádného operátora, který by dění v centru nepřetržitě sledoval. Obraz je nahráván a záznam bude použit jen v případě nějakého vandalského činu k identifikaci pachatele,“ uvedl mluvčí radnice Marek Juráň.

Podle místostarosty Dalibora Horáka (ODS) není smyslem kamer represe, ale naopak prevence. „Doufáme, že kamery odradí případné vandaly. Podklady z nich pak budou sloužit pro další vyšetřování,“ řekl Horák. Kamery nejsou napojeny na centrální pult nedávno vzniklé městské policie. V budoucnu hodlá město dokoupit další kamery a celý systém tak postupně rozšiřovat.

Město chce především ochránit památky, do jejichž obnovy investovalo nemalé peníze. Kašna s orlem byla v roce 2002 částečně zrestaurována za 180.000 korun. Kašna s Neptunem se dočkala kompletní obnovy za více než 300.000 korun před třemi lety. Tehdy začala i celková oprava mariánského sloupu. Odborné práce skončí letos a přijdou na více než sedm milionů korun.

Památky se však stávají cílem řádění vandalů. V říjnu 2004 neznámý pachatel poškodil nově zrestaurovanou kašnu s Neptunem, když ze sochy ukradl trojzubec a přitom bohu moří urazil několik prstů. Letos v srpnu pak zřejmě skupina vandalů vhodila kontejner do kašny s orlem. Nádoba při pádu urazila orlí pařát a poničila podstavec sochy. Následné opravy památek si vyžádaly desetitisíce korun.