Vítkovice Steel míří do světové špičky

Ostrava - Společnost Evraz Vítkovice Steel uvedla do provozu diagnostické zařízení na úrovni absolutní světové špičky. Umožňuje přesnější kontrolu při válcování plechů. Novou technologii téměř za šedesát milionů korun společnost instalovala na žádost svých zákazníků.

Váha až patnáct tun, maximální délka 28 metrů a tloušťka 5 až 150 milimetrů - takovéto plechy vyrábí vítkovické Kvarto. Nové zařízení pro radiometrické bezkontaktní měření umožní jejich kontrolu okamžitě po vyválcování. „Měříme plech ve třech liniích. To znamená, že měříme ve středu a na okrajích. Tyto údaje jsou pak zpracovávány v adaptačním procesu, kde se upravuje válcování,“ popisuje funkci nového zařízení technik společnosti Miloš Bialoň. Podle generálního ředitele Václava Baila nová technologie umožní rozšířit výrobní sortiment firmy a zároveň splnit náročné požadavky zákazníků. „Dnes jsme schopni do té oceli vtělit to, co nám dřívější technologie neumožňovaly,“ uvádí ředitel Bail

Diagnostické zařízení tak hlídá výrobky v reálném čase a zdokonaluje samo sebe i válcovací stolici. Společnost Evraz Vítkovice Steel tak může nabídnout podstatně kvalitnější plechy s přesnými rozměry a uchytit se tak na dalších trzích. „Dneska určuje zákazník to, co po materiálu chce. Pokud nejste schopen mu materiál v takové kvalitě dodat, o zakázku přijdete,“ zdůrazňuje generální ředitel.

Nové diagnostické zařízení společnosti mimo jiné umožnilo získat zakázku pro největší pasažérskou loď na světe Genesis.