Olomoucký kraj udělil Českým dráhám pokutu za zpožďování vlaků

Olomouc – Pokutu ve výši pěti a půl milionů korun chce Olomoucký kraj udělit Českým dráhám za zpožďování vlaků. Sankci, která je vůbec první v historii, dá hejtmanství železničářům za to, že spoje, na jejichž provoz kraj přispívá, nejezdí včas. České dráhy dostanou pokutu na základě smlouvy o zajištění základní dopravní obslužnosti v regionu, jejíž součástí jsou právě i sankční podmínky za opakované nedodržování jízdního řádu.

Jen v září mělo zpoždění přibližně padesát vlaků. „Situace v letošním roce graduje, měsíc od měsíce se zhoršovala,“ tvrdí Petr Polášek, radní Olomouckého kraje. Železničáři se ale brání a vysvětlují, že zpoždění zapříčiňuje výstavba na koridoru, při které je provoz omezen jen na jednu kolej.

Podle radního Petra Poláška kraj s železničáři už o celém problému v minulosti jednal. Ani to však k nápravě nevedlo a kvůli zpožďování spojů se na hejtmanství obracelo se stížnostmi stále více cestujících.

České dráhy letos dostanou od kraje na zajištění základní dopravní obslužnosti v regionu více než 300 milionů korun.

Olomoucký kraj udělil v minulosti už několikrát pokutu také autobusovým dopravcům. Mimo jiné proto, že dotaci použili jiným způsobem, než jak jim ukládala smlouva.