Bílovické vinné sklepy lákaly veřejnost z celé republiky

Břeclav - Vinaři z Velkých Bílovic na Břeclavsku dnes pro veřejnost otevřeli své sklepy. Zhruba tři tisícovky návštěvníků z celé republiky díky tomu mohly nejenom nahlédnout, jak se víno vyrábí, ale jednotlivé vzorky i ochutnat.

Otevřít sklepy veřejnosti se pro vinaře z Velkých Bílovic stalo už každoroční tradicí. Návštěvníkům nabízejí to nejlepší, co se jim podařilo vyrobit. „Tady můžete navštívit všech 38 vinařství, od  malých sklepů až po giganty typu habánských sklepů,“ láká předseda Velkobílovických vinařů František Zapletal. „Tato akce nám vlastně přináší možnost přiblížit se ke koncovému zákazníku,“ dodává vinař Jaroslav Kudlička.
 
Do Velkých Bílovic se na procházku ze sklepa do sklepa sjíždějí lidé z celé republiky. Jen dnes jich přijely zhruba tři tisíce, což je skoro tolik, jako stálých obyvatel městečka. „Přijeli jsme ze Šumperka především za vínem,“ nezastírá jeden z návštěvníků bílovických sklepů. „Přijeli jsme okoštovat víno, protože jsme tady z regionu. Chceme vidět i to, co mají jiní vinaři,“ prozrazuje druhý. Návštěvníky rozvážel mezi sklepy speciální vinný autobus. A aby se dobře koštovalo, dostal každý na krk svou vlastní skleničku.
  
Velké Bílovice jsou naším největším vinařským městečkem, sklepy v nich má zhruba 650 vinařů. Raritou jsou i názvy uliček mezi nimi. Před pár týdny dostaly nová jména. Jak jinak než podle vinných odrůd.