„Válku našich otců a dědů“ připomíná výstava v Olomouci

Olomouc - Výstava na olomoucké radnici přibližuje vznik československého letectví a jeho podíl na zahraničním odboji. K vidění jsou i unikátní snímky z druhé světové války. Při příležitosti zahájení výstavy se sešli letečtí veteráni, kteří situace zachycené na snímkách zažili na vlastní kůži.

„Často jsou falešně oslavována období, která si to nezaslouží, a naopak zapomínána období, jejichž hrdinové si připomenutí zaslouží,“ podpořil myšlenku výstavy primátor Olomouce Martin Novotný. Prohlédnout snímky si zájemci mohou každý všední den do 16. května.

Podle předsedy Svazu letců ČR Stanislava Filipa by výstava měla sloužit jako generační dialog, neboť dnešní vojáci o druhé světové válce vědí velmi málo. „Dívají se na ni stejně, jako jsme se dívali my na tu první, že je to válka našich otců či dědů, a to je chyba,“ myslí si Filip.

Generálmajor Ladislav Minařík na vernisáži připomněl, že od příštího roku budou od zahraničních misí nasazováni i čeští letci. Hlídat by měli vzdušný prostor pobaltských zemí. Minařík vyjádřil naději, že na ně „budeme stejně hrdi, jako jsme na letce z Anglie“.