Nezaměstnaní s dobrým nosem mají šanci

Jihlava - Nemáte práci, ale máte dobrý nos? Třeba právě vás hledá jihlavská radnice. Ta totiž chystá akci, kterou ještě nikde v republice neprováděli, a nos je pro ni jediným vhodným nástrojem. Asi 250 lidí s dobrým čichem chtějí jihlavští radní zapojit do rozsáhlého sledování pachů vycházejících z průmyslové zóny.

Hledáme plnoleté nekuřáky, bez alergie a s vytříbeným čichem. Takový inzerát by si mohl klidně podat jihlavský magistrát, který hledá dobrovolníky na půlroční zjišťování pachů linoucích se z průmyslové zóny. Úkoly dobrovolných čichačů jsou jasné: „Budou intenzivně dýchat a zaznamenají do pracovního listu, co a v jaké intenzitě nadýchali,“ přibližuje úkol tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal. „Zatím je čichačů málo. Potřebujeme jich 253 a aktuálně jich máme 38,“ informuje mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Lidé se do netradiční brigády nehrnou možná i kvůli nízké odměně. Za tři čtrnáctidenní cykly zaznamenávání zápachu dostanou symbolickou odměnu 300 korun. Například Karlu Bečvářovi, který byl mezi prvními přihlášenými čichači, ale o peníze vůbec nešlo. „Jsem Jihlavák a mám rád Vysočinu. Mám ji rád čistou, proto jsem do toho šel,“ přiznává se Karel Bečvář. „Pach se nedá změřit, zvážit a jinak zjistit, než lidským nosem,“ připomíná složitost úkolu Lubomír Dohnal.

Sledování intenzity pachu je součástí rozsáhlé studie kvality ovzduší v okolí jihlavské průmyslové zóny, kterou za čtyři miliony korun nechává zpracovat město Jihlava a kraj Vysočina. Pachová mapa v takovém rozsahu zatím nikde v zemi nebyla zpracována. „V republice, pokud je mi známo, se tak veliké pachové mapy nedělaly. Dělaly se pouze menší, zkušební v severních Čechách, ale ve světě je to normální, třeba v Německu se to poměrně používá,“ uvádí ředitel Zdravotního ústavu Brno Bohumil Pokorný.

Výsledky rozsáhlé studie sledování průmyslové zóny mají být oznámeny v polovině příštího roku.

Vydáno pod