Lékařům v Havlíčkově Brodě se povedla unikátní operace očí

Havlíčkův Brod - Lékařům v havlíčkobrodské nemocnici se úspěšně podařilo provést světově unikátní operaci očí. Zákrok podstoupil jejich kolega Bohumil Klatovský, který trpěl vážným poškozením zraku a vysokým počtem dioptrií, na levém oku jich měl dokonce dvanáct. Poté co mu byl voperován nový typ čočky, může pacient už několik dnů po zákroku číst zcela bez brýlí.

„Pacientovi se implantovala takzvaná multifokální tórická čočka, kterou lze korigovat vidění na čtení, na dálku a peroperační astigmatismus, to znamená, že pacient zcela odloží brýle,“ vysvětluje Peter Mojžíš, primář očního oddělení. Operace proběhla bez komplikací, bezbolestně a trvala pouhých 15 minut. Pacient zůstal celou dobu při plném vědomí.

Primář se s možnostmi nové operační metody seznámil poprvé na světovém kongresu očních lékařů v Berlíně letos v září. Ihned prý věděl, že právě panu Klatovskému a dalším jeho pacientům tato čočka vyřeší problémy se zrakem a s šedým zákalem.

Operace oko prakticky zcela napraví

„Existují takzvané tórické čočky, se kterými vykorigujete astigmatismus i dálku, ale nevykorigujete čtení, takže vždy něco zbývá. Tady nezůstává de facto nic,“ zdůrazňuje Mojžíš. Další čtyři pacienti už se zákrok připravují. Operováni by měli být po novém roce.

Vydáno pod