Vánoce první republiky připomíná výstava v baťovském Zlíně

Zlín - Ve zlínském muzeu Jihovýchodní Moravy připravili výstavu, která připomíná atmosféru Vánoc v době první republiky. Hned při vstupu do sálu se návštěvníci ocitnou v ulicích vánočního Zlína. Nechybí osvětlené obchodní pasáže a vánoční výzdoba. Lidé mohou nahlédnout do tehdejší kuchyně baťovského domku i do obývacího pokoje se slavnostně prostřeným štědrovečerním stolem a nastrojeným vánočním stromečkem, na kterém už tehdy svítily elektrické svíčky, což bylo velmi neobvyklé.

Díky nadstandardní mzdě si Baťovi zaměstnanci mohli dovolit bohaté Vánoce. Na stolech nechyběly pomeranče, fíky, datle ani cukroví. Pod stromečkem byla spousta dárků, které se v té době balily do červeného a zeleného krepového papíru. Průměrný plat dělníka-specialisty byl tehdy 1 600 - 2000 korun.

„Mzda byla velmi nadstandardní, vyšší než u lidí, kteří pracovali v těžkém průmyslu. Byla i vyšší než u dělníků ve Francii, kteří pracovali v hutnictví,“ informovala autorka výstavy Miroslava Štýbrová. Například v roce 1930 dokonce Tomáš Baťa vyplatil svým zaměstnancům půl milionu korun jako náhradu za ušlý zisk. Vánoce totiž tehdy vyšly tak, že se pracovalo jen 3 dny a 4 dny bylo volno. A podle Bati by lidem peníze chyběly.

Vydáno pod