Potápěči zkoumají propast v Hranicích

Hranice - Nové neprobádané prostory objevili speleopotápěči v propasti v Hranicích na Přerovsku. A to jen šedesát metrů pod hladinou jezírka.

Speleopotápěči skupiny Hranický kras zatím doplavali nově objevenou prasklinou do hloubky osmdesát šest metrů. Puklina ale pokračuje ještě dál. Místy je široká až pět metrů. „My zatím nevíme, jak je ta chodba dlouhá. Spoléháme se na to, že se na něco napojíme. Je to ve velkých hloubkách, to bádání je složitější, je to úkol i pro další generaci,“ říká speleolog Michal Guba.  

Speleopotápěči na začátek nově objevené praskliny nainstalovali nová lana, která jim poslouží jako měřící osy. Po nich chtějí postupovat dále. „Teď budeme postupovat dál do té pukliny. Ta údajně vede do hloubky sto deset metrů. Uvidíme, pro nás je to takový seznamovací ponor, chceme najít nějaká orientační místa,“ přibližuje další úkoly speleolog David Čaní.  

Z částečně zatopených jeskyní v propasti speleologové nyní vynesli také vzorky vápenců a listí, které sem před dvěma lety uložili. Odborníci z brněnské Masarykovy univerzity nyní chtějí zkoumat, jak na ně zapůsobilo zdejší klima. Zajímat je jistě budou také některé druhy živočichů, které zde potápěči objevili. „Jsou to tzv. prabrouci, zvířátka, která jsou uvyklá na věčnou tmu, takže ztratila pigment, tudíž nemají žádnou barvu ani oči. Zatím jsme tam udělali pasti a do nich dali pivo. Brouci na něj chodili a také na maso,“ vysvětluje  Fraňo „Sabbath“ Travěnec, zakladatel skupiny Hranický kras.

Speleopotápěči budou ve výzkumu propasti pokračovat i přes zimu. Umožní jim to stálá teplota jezírka, které díky vývěru kyselky nikdy nezamrzá.