Věčný kverulant paralyzoval chod Šimanova na Jihlavsku

Šimanov (Jihlavsko) - Může jeden obyvatel obce způsobit odchod celého zastupitelstva? V Šimanově na Jihlavsku je tato situace realitou, a nikoli poprvé. Zastupitelstvo obce v čele se starostkou se kvůli jednomu permanentnímu stěžovateli vzdalo svého mandátu. Milan Palán píše několikrát týdně stížnosti a podle místních už zneužívá zákon o svobodném přístupu k informacím.

Pravidelná porce podrobných několikastránkových stížností doplněných o fotodokumentaci čeká na šimanovské zastupitele už šest let. Za tu dobu se ve funkci vystřídalo pět starostů - žádný podle místních nevydržel tlak jednoho stěžovatele. „Brzdí všechno - výstavbu cesty, rybníka, no prostě všechno,“ tvrdí bývalá starostka Anna Fejtová.

„Pan Palán píše tak dva dopisy týdně. Poté co mu dáme nějakou informaci, tak si stěžuje, že jsme ji špatně vyhotovili,“ dodává odstupující starostka Šimanova Lucie Kubínová. V takovém prostředí, kdy někdo programově hledá možné nedostatky či mezery v každém detailu, zastupitelstvo pracovat nedokáže.

„Já jsem se ho osobně ptal, proč to dělá, a on mi řekl: 'Já budu škodit obci,'“ uvedl bývalý místostarosta Šimanova a nyní odstupující zastupitel Jaromír Spudil. Přitom Milan Palán pracuje jako úředník kraje Vysočina. Na kameru se ale kvůli pracovním povinnostem během dne vyjádřil jen stručně s tím, že se bude proti jakýmkoli útokům bránit.

I přesto, že z etického kodexu kraje Vysočina vyplývá, že by se měli státní úředníci vyhýbat i v soukromém životě jakýmkoli činnostem, které by mohly snížit důvěru ve veřejnou správu v očích veřejnosti, žádný postih úředníka zatím nečeká. Naopak obec čekají komplikace, a to konání nových voleb.

Co by mohlo stěžovatele Palána trápit více, je hněv sousedů. „Zatím mu nikdo neublížil, ale co bude, je ve hvězdách, lidi jsou zatraceně naštvaní,“ varoval jeden z občanů Šimanova. Nové volby budou v obci zřejmě až v březnu. Jedno je ale jisté - současní ani bývalí zastupitelé už kvůli nekonečným stížnostem kandidovat nechtějí.

Vydáno pod