Elektrárny v Tavíkovicích mohou být na podzim 2011

Tavíkovice (Znojemsko) - Stometrové větrné elektrárny v Tavíkovicích na Znojemsku by mohly začít vyrábět proud ve druhé polovině roku 2011. V obci nedaleko jaderné elektrárny Dukovany by mělo vyrůst osm stožárů. Pokud projekt schválí úřady, přijde na víc než půl miliardy korun. ČEZ chce stavět i v několika okolních obcích.

Podle plánů firmy má v katastru obcí Rešice, Tavíkovice a Čermákovice vyrůst park se dvěma desítkami větrníků. Každý z nich bude mít výkon dva až tři megawatty. Pokud ČEZ Obnovitelné zdroje zvolí silnější stroje, mohl by být park největší v kraji. Bude ale záležet na tom, kolik stožárů povolí úřady.

Například v Rešicích už firma podlehla nesouhlasu místních i výtkám úřadů a snížila počet elektráren z osmi na pět. V Tavíkovicích ale zatím ČEZ o redukci neuvažuje.

Pro větrný park u dukovanské jaderné elektrárny jsou podle ČEZu vynikající podmínky, a to kvůli dostatečnému proudění větru a možnosti připojení do energetické sítě. Díky sousedství mohutných chladicích věží prý větrníky nebudou rušivým prvkem v krajině. ČEZ původně u Dukovan plánoval 39 větrníků, některé obce včetně samotných Dukovan ale s výstavbou na svém katastrálním území nesouhlasily.