Projekt Rozhoduj o Evropě olomoucké univerzity popularizuje EU

Olomouc - Na Univerzitě Palackého v Olomouci odstartoval projekt Rozhoduj o Evropě. Ve své kategorii dostal jako jediný grant dvacet pět tisíc eur od Evropského parlamentu. Hlavním cílem projektu je zvýšit informovanost zejména mladých lidí o fungování institucí Evropské unie. K tomu slouží řada přednášek a praktických cvičení nejen pro studenty, ale i širokou veřejnost.

Veřejné diskuse europoslanců i přednášky renomovaných politologů mají mladé lidi přesvědčit k účasti ve volbách do Evropského parlamentu. Ty se budou konat letos v červnu. „Každá taková věc, která popularizuje myšlenku EU, tak přispívá k podpoře křehkého projektu, kterým EU je,“ říká politolog Pavel Šaradin.

Projekt Rozhoduj o Evropě bude probíhat až do konce ledna 2010. Konference v Kapli Božího Těla v Uměleckém centru univerzity je pouze jeho první fází. „Ta klíčová fáze bude probíhat na podzim, kdy studenti středních škol z celé České republiky se sjedou tady v Olomouci, aby simulovali zasedání všech institucí Evropské unie,“ vysvětluje koordinátor projektu Rozhoduj o Evropě Roman Badík.

Organizátoři doufají, že projekt zaujme nejen vysokoškolské studenty, ale i širokou veřejnost. „Já jsem si říkal, že to je dobrá zkušenost a třeba získám i nové poznatky,“ uvádí jeden ze studentů. „Chtěla jsem se dozvědět o Evropském parlamentu něco víc a určitě se mi to bude hodit i při studiu,“ přidává svůj názor jeho kolegyně. „Je to poměrně důležité téma i vzhledem k českému předsednictví EU. Povědomí o Evropské unii by mezi veřejnosti mělo být mnohem širší,“ dodává třetí.

Přednášky, diskuse i simultánní zasedání Evropského parlamentu budou probíhat pod dohledem studentů politologie Univerzity Palackého po celé republice. Součástí projektu Rozhoduj o Evropě budou i doprovodné akce. Jednou z nich bude 27. dubna veřejné čtení Lisabonské smlouvy. Každou z jejich dvou set padesáti stran bude číst jedna významná osobnost.

Vydáno pod