Cyril a Metoděj se vrátí do Mikulčic. Čtyřmetroví

Horní Kalná - Slévárna v Horní Kalné v Podkrkonoší dokončuje monumentální sousoší Cyrila a Metoděje od slovenského sochaře Emila Venkova. Dílo je darem Mezinárodního svazu Bulharů žijících ve střední Evropě a bulharského státu. Slavnostně odhaleno bude 23. května v Mikulčicích na Hodonínsku, tedy na místě, kde oba věrozvěstové působili. Vyhotovení sochy přišlo přibližně na tři miliony korun. Podle slov tajemníka Svazu Bulharů Dimitra Christova vybrala zhruba pětinu bulharská menšina mezi sebou, zbytkem částky přispělo Bulharsko.

Slovanští věrozvěstové vytvořili ranou bulharskou abecedu a přeložili základní knihy křesťanské ideologie. Položili tak základ bulharské kultury a písemnictví. Autorem čtyřmetrového sousoší Cyrila a Metoděje je bulharský sochař Emil Venkov, který ale v současné době žije a tvoří na Slovensku.

Věrozvěsty nechla odlít z bronzu v jedné ze specializovaných sléváren v Horní Kalné na Truntovsku. „Začali jsme před dvěma měsíci, hotové bude sousoší během čtrnácti dní. Zbývá dodělat ruka a kříž,“ uvedl Pavel Horák z kalenské slévárny. Socha musí být zcela dokončena do slavnostního odhalení 23. května.

Emil Venkov. Narodil se 22. 8. 1937 v Sofii. Studoval výtvarné umění na vysoké škole v Sofii a Bratislavě. Od 90. let má i slovenské občanství a žije ve slovenském Pezinku. Od roku 1968 ve spolupráci s architekty a na základě mnoha vyhraných celostátních soutěží realizuje monumentální práce pro kulturní instituce, zdravotnické zařízení, církevní stavby i moderní sídliště. Jeho díla jsou majetkem galerií a soukromých sbírek, nejen v zemích, kde působí, ale i například v USA, Kanadě, Německu nebo Francii.