Olomoucká zoo představila nový přírůstek

Olomouc - Zoo na Svatém Kopečku v Olomouci má nový přírůstek. Svůj domov tam našli dvě samice a jeden samec urzona kanadského. Tyto hlodavce zoologická zahrada získala od soukromého chovatele z Holandska. To však není jediný přírůstek, který obohatil tamní zvířecí kolonii. Na květen připravuje vedení zoo pro veřejnost slavnostní křest žirafího mláděte.

Urzon kanadský je blízký příbuzný dikobraza. Aktivní je hlavně v nočních hodinách. Návštěvníci zoo ho zahlédnou i přes den, často ale netuší, k jakému zvířeti by jej měli přirovnat. „Vypadá trochu jako skunek,“ tipuje jeden z malých návštěvníků zoo. „Připomíná mi dikobraza,“ přidává se druhý. „Daleko blíže mají k morčatům. Urzoni také velice obratně šplhají po stromech,“ vysvětluje mluvčí zoo na Svatém Kopečku Hana Labská.

Urzon patří podle chovatelů k nenáročným zvířatům. Podobně jako dikobraz má ostny, které používá k vlastní obraně. „Pokud se útočník nedá zastrašit, tak ho tím ocasem napadne. Udeří ho a zatne ostny, které jsou zahnuté, do útočníka. Pak se těžko vytahují z rány a pro napadeného je to určitě nepříjemné,“ popisuje způsob obrany urzona Hana Labská. „Agresivní není, v podstatě žije jako dikobraz. Sní jablka, kukuřici, řepu, ale také pečivo,“ vyjmenovává chovatelka Petra Jelínková.

Urzoni žijí převážně v jehličnatých stromech. „Říká se, že takový urzon dokáže zničit celý strom tím, že okouše jeho kůru,“ uzavírá líčení o novém přírůstku Hana Labská. Zároveň láká návštěvníky i na jiné atrakce. Dalším novým přírůstkem olomoucké zoo je totiž třítýdenní žirafa, která bude pokřtěna na začátku května.