Výstavě kraluje 800 let starý spis

Olomouc - Ojedinělá expozice, která je nejnáročnějším projektem v historii Arcidiecézního muzea v Olomouci, nabízí předměty připomínající život významného učence, biskupa Jindřicha Zdíka, který v Olomouci působil ve 12. století. Výstava, která má být lákadlem letošní sezony, představí řadu dobových předmětů, z nichž nejvzácnější je Olomoucký kolektář, iluminovaný rukopis zapůjčený ze Švédska. Výstava potrvá do 3. ledna 2010 a ostatní exponáty kromě kolektáře se budou kvůli citlivosti na světlo pravidelně obměňovat.

Kresbami bohatě zdobený Olomoucký kolektář se vrací na místo vzniku po více než 360 letech. Za třicetileté války ho odvezli jako válečnou kořist Švédové. „Je to soubor modliteb rozepsaných na jednotlivé dny a hodiny celého liturgického roku,“ přibližuje kurátorka výstavy Jana Hrbáčová.

Jednání s Královskou knihovnu ve Stockholmu o zapůjčení rukopisu nevyčíslitelné hodnoty do Olomouce trvalo tři roky. Podmínky byly přísné, náklady pro olomoucké muzeum činily půl milionu korun. „Exponát musel být pojištěn, doprovázen švédským kurýrem, a hlavně musela být vyrobena speciální pancéřová vitrína,“ říká zástupce ředitele Muzea umění Olomouc Michal Soukup.    

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Výstava umožnila i další zkoumání knihy a překvapivé objevy – muzikologové v něm rozluštili notový zápis, který nastudovala Svatomichalská gregoriánská schola z Brna. Její koncert bude jedním z bodů doprovodného programu.

Jindřich Zdík (1083-1150) je považován za jednu z nejvýznamnějších osobností středověku, podle některých teorií pocházel z rodu Přemyslovců, podle jiných je potomkem slavného kronikáře Kosmy. V Olomouci založil nejslavnější písařskou a iluminátorskou dílnu své doby.

„Muzeu se podařilo shromáždit všechny významné a dosud známé rukopisy, které jsou roztroušeny i v zahraničí,“ řekl zástupce ředitele Arcidiecézního muzea Michal Soukup. Těch budou k vidění na dvě desítky. Muzeum je ale může vystavovat jen určitý čas. Návštěvníci si je tedy nebudou moci prohlédnout všechny současně, ale ve čtyřech kolekcích. Výjimkou bude pouze Olomoucký kolektář, který bude vystaven po celou dobu a návštěvníci jej budou moci vidět i v digitalizované podobě.

Kromě rukopisů výstava nabídne i kolekci původních architektonických prvků z románského arcibiskupského paláce, dochované předměty každodenní potřeby, těžítka a prsteny nebo románské mísy a unikátní dlaždice z katedrály sv. Václava.

  • Olomoucký kolektář autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1136/113564.jpg
  • Jindřich Zdík na pamětní desce autor: ČT24, zdroj: wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1136/113568.jpg