Vesnické Jednoty jsou ztrátové, žádají o dotace

Jihlava – Malé kamenné obchody na Vysočině nedokážou konkurovat velkým supermarketům a hrozí jim krach. Jednota, jako jeden z provozovatelů obchodů, proto shání na prodejny dotace. Důvodem je ztrátový provoz. Pokud prodejny nezískají peníze od samospráv, mohlo by dojít k uzavření koloniálů.

Jen během dopoledního natáčení České televize přišlo do prodejny v Růžené 45 lidí, většinou důchodci. Prodavačka Jana Nosková však sdělila, že občas přijdou i mladí lidé. „Od poloviny června cítíme, že i ti důchodci a maminky musejí šetřit,“ prohlásil předseda Jednoty Třešť Vladimír Lysý.

Většina vesnických kamenných obchodů šetří i tak, že omezují pracovní dobu. V Panenské Rozsíčce například hledají úspory tím, že otevřeno mají tři hodiny třikrát v týdnu. Zdejší starosta Bohumil Novák si posteskl, že na vsi není škola, hospoda a v blízké budoucnosti zřejmě nebude ani obchod.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Jednota provozuje na Jihlavsku 50 malých obchodů. Jenže u 15 z nich už nemůže dotovat ztrátový provoz, a tak žádá obce o dotace. Vladimír Lysý potvrdil, že pokud dotace nepřijdou, nelze vyloučit uzavření obchodů. „Pokud nás obce osloví a přijdou s nějakým nápadem, tak se tím budeme zabývat,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Vysočina Vladimír Novotný (ČSSD).

Problémy mají také provozovatelé pojízdných prodejen. Ty netuší, jak dlouho je budou města a obce dotovat. Také tyto prodejny budou muset v příštím roce kvůli nedostatku peněz omezovat výdaje.