Policisté na severní Moravě už vědí, co není vhodné na veřejnosti

Frýdek-Místek – Policisté z Moravskoslezského kraje se učili praktickým dovednostem, jak například čelit úplatkům, jak komunikovat s občany a novináři, a vhodnému chování na veřejnosti. Vedení severomoravské policie jako první v zemi začalo vyučovat formou interaktivního semináře, doplněného praktickými ukázkami. Odlehčeným způsobem se tak policejním nováčkům dostalo ponaučení, jak vykonávat službu svědomitě, a naopak, jak si v praxi na veřejnosti nepočínat.

Policisté se na školení i díky hraným scénkám dozvěděli, jak se na veřejnosti rozhodně nechovat. „Kazeta obsahuje hlášky, které příslušníci dobře znají, je to policejní žargon. Oni dobře vědí, že se to může v praxi vyskytnout,“ uvedl mluvčí Policie ČR Frýdek-Místek Ivan Žurovec. Premiérově interaktivním seminářem prošly dvě stovky severomoravských policistů nováčků. Vtipné hrané scénky mnohdy ocenili: „Ukázky z praxe byly podané zajímavou a zábavnou formou, velice se mi to líbilo. Viděli jsme, jak by to mělo být správně i jak by to u Policie ČR být nemělo.“

I když se interaktivní policejní seminář snaží být odlehčený, nevyhýbá se ani dennodenním problémům, které na policisty čekají, jako jsou například pokusy o uplácení. „Policista je veřejností doposud považován za represivní orgán, ale to není pravda. Policista je zcela stejný občan jako jiní lidé, až na to, že má mandát státní moci a vystupuje jako profesionál, jako preventista,“ prohlásil Martin Hrinko ze Správy Severomoravského kraje Policie ČR.

Reportáž Mojmíra Žáčka (zdroj: ČT24)

Interaktivní školení severomoravských policejních nováčků se bude konat dvakrát ročně.