Mrazy ohrožují výrobu v průmyslových gigantech na Ostravsku

Ostrava – Velmi silné mrazy způsobují problémy některým firmám na severu Moravy. Nejvíce komplikací mají s vykládáním zmrzlých surovin a jejich rozmrazováním ve speciálních halách. Se zimou se potýkají téměř všechny větší společnosti v Moravskoslezském kraji. Zaměstnanci si dělají častější přestávky ve vytápěných místnostech a zahřívají se čajem. Společnosti se snaží omezit pobyt zaměstnanců na venkovních pracovištích na minimum. Žádný podnik ale zatím nemusel omezit výrobu.

Firmy trápí zmrzlé uhlí, zmrzlá železná ruda nebo pelety na vagonech, které přijíždějí ze zahraničí, zamrzlé vlečky či železniční vozy. „Rozmrazovací haly jedou naplno a vagóny se surovinami jsou rozváženy do těchto hal a tam jsou rozmrazovány,“ uvedla mluvčí společnosti Arcelor Mittal Věra Breiová. I mluvčí OKD Vladislav Sobol potvrdil, že firma musí používat speciální technologie k rozmrazování uhlí, které namrzne.

Zaměstnanci, kteří musí pracovat venku nebo v chladnějších halách, mají možnost ohřát se ve vytápěných místnostech. „Vzhledem k tomu, že pracují v intervalu krátkých přestávek a mají možnost teplého čaje, tak tuto situaci zvládají celkem dobře,“ tvrdí Věra Breiová. Vladislav Sobol potvrzuje její slova. „Všichni pracují sice ve ztížených podmínkách, ale tak, jak mají,“ říká. 

Mluvčí OKD Vladislav Sobol ještě dodává, že postarat se o lidi je pro podnik hlavní prioritou. Podle slov zástupců obou velkých firem jsou všichni na zimu připraveni a výrobu zatím nehodlají nijak omezovat. 

  • Vlak s namrzlým uhlím autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1387/138687.jpg
  • Zasněžené a zmrzlé haldy uhlí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1387/138688.jpg