Společné cvičení rakouských a českých potápěčů

Ostrava - Společné cvičení absolvují ve Svobodných Heřmanicích u Bruntálu policejní potápěči z Česka a Rakouska. V tamním zatopeném lomu trénují hledání utonulých pod ledem, ale také vyhledávání a následné vyzvednutí potopených výbušnin. Drsné přírodní podmínky důkladně prověří zúčastněné týmy, které se na cvičení pečlivě připravovaly.

Kulisa celého cvičení je dána: hloubka břidlicového lomu je šestatřicet metrů a teplota vody pouhé tři stupně. Na hladině navíc leží ledová vrstva pokrytá sněhem. Potápěči si proto musí nejprve motorovou pilou vyřezat otvory pro vstup a techniku. První skupina nejprve instaluje figurínu, která představuje utonulého potápěče.

Poté pod vodu vyrážejí i členové pátracího týmu. Vedoucí týmu je jištěný ze břehu na laně, jeho dva kolegové se k němu z obou stran uvážou, vzniká tak malá rojnice. Lano pomůže potápěčům najít bezpečně cestu zpět. „Provádíme pátrání po utonulém. Protože tady je vynikající viditelnost, tak se dá provádět jen zrakem, není potřeba provádět něco pomocí hmatu,“ popisuje situaci pod vodou potápěč Jiří Šejba. „Viditelnost pod hladinou je vynikající kolem patnácti metrů. Utonulé tělo jsme našli během dvaceti minut,“ dodává Jaroslav Kašparovský z poříčního oddělení Policie ČR Praha.    

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Extrémní podmínky si do Česka přijeli vyzkoušet i rakouští potápěči z pyrotechnické a protiteroristické jednotky. Mimo jiné doma vyhledávají nevybuchlé výbušniny z 1. a 2. světové války. „Nevybuchlá munice je všude, v lesích, v domech, ale také pod hladinou, a to je důvod, proč jsme tady,“ vysvětluje Andrea Bednarek z potápěčsko-pyrotechnického odboru rakouské policie. 

V lomu ve Svobodných Heřmanicích cvičí amatérští i profesionální potápěči téměř denně. Od roku 1997 si už výcvik vyžádal osm lidských životů.