Zámek v Dlouhé Loučce stále chátrá

Dlouhá Loučka - Zdevastovaný zámek v Dlouhé Loučce na Uničovsku se zřejmě už nepodaří zachránit. Zámek v roce 1986 kompletně vyhořel. Plameny ušetřily jen zámeckou kapli. Od té doby celý objekt nezadržitelně chátrá. Obec, které chtěl majitel zámku celý objekt prodat za symbolickou jednu korunu, nemá zájem. Oprava této více než 300 let staré památky by totiž přišla na více než 300 milionů korun.

Co spojuje budovu bývalého lihovaru v Rudě s vojenským hřbitovem v Olomouci a zámkem v Dlouhé Loučce? Všechny vévodí předním příčkám seznamu nejohroženějších historických památek Olomouckého kraje. A právě dlouholoučskému zámku patří smutný primát. „Největší problém je samozřejmě s rozlehlými stavbami,“ potvrzuje František Chupík z Národního památkového ústavu Olomouc.

Zřícené stropy, rozkradené dlažby i vzácná výzdoba zámku. Tak dnes vypadá původní chlouba Dlouhé Loučky. Zákon o památkové ochraně nemůže přimět vlastníka, aby o zámek dostatečně pečoval. „Uničovský stavební úřad nyní připravuje rozhodnutí, kterým vyzve vlastníka, aby celý objekt zabezpečil proti vstupu cizích osob,“ řekl tiskový mluvčí Městského úřadu Uničov Marek Juráň. I starosta Dlouhé Loučky potvrdil, že si v areálu chátrajícího zámku hrály děti, což považuje za nebezpečné.

Majitel zámku už jej obci nabídl ke koupi. Za symbolickou jednu korunu. Zastupitelstvo však tento návrh odmítlo s tím, že jen náklady na částečnou demolici zámku převyšují celý roční rozpočet jejich obce. 

  • Areál zámku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1453/145208.jpg
  • Zdevastovaný interiér autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1453/145210.jpg
Vydáno pod