Dálniční úsek mezi ČR a Polskem bude mít zpoždění

Bohumín - Stavba šestikilometrového úseku dálnice D47 z Bohumína na hranice s Polskem se protahuje. Je to poslední část, která ještě není v provozu. Zdržel ji nedostatek peněz ve státním rozpočtu. Zpoždění ale mají i Poláci, na jejichž dálnici se má ta česká napojit. Podle posledních informací to bude asi až v roce 2012. Kromě tohoto úseku u hranic s Polskem zbývá státu ještě dokončit část dálnice mezi Hladkými Životicemi a Bělotínem. Tam se už sice jezdí, ale všechny čtyři pruhy by měly být otevřeny až v srpnu.

Stavba dálnice na území Bohumína působí jeho obyvatelům nemalé problémy. Začala před 2 lety a letos v červnu měla být hotova. Nebude. Prodlouží se nejméně o další rok a půl. Prach, hluk a četné objížďky budou lidi obtěžovat i nadále. „Nedá se dostat do Starého Bohumína, je to obtížné do městské části Šunychl, po strhnutí skřečoňského mostu je celá tato část oddělená,“ potvrdil starosta Bohumína Petr Vícha.

Peníze potřebné na dokončení dálnice pro letošní rok ministerstvo dopravy má a předpokládá, že je bude mít i v příštím roce. Pokud to tak bude, mohou být stavbaři hotovi v listopadu 2011. „Máme ale signály, že zpoždění bude z polské strany. Poláci se na nás obrátili s tím, jestli bychom mohli ty termíny nějak sladit, a my to teď vyhodnocujeme,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Původní termín propojení obou dálnic stanovila dohoda podepsaná zástupci České i Polské republiky na letošní leden. To ale ani jeden stát nestihne. Česko nejprve zdržel průzkum výskytu vzácných živočichů a pak nedostatek peněz. Polsko zase mělo problémy s nálezem nevybuchlé munice a teď i s firmou, která stavěla příhraniční úsek ze Świerklan do Gorzyczek.

„Chystáme právě výběrové řízení na dokončení tohoto úseku. S novou stavební firmou bychom chtěli podepsat smlouvu na podzim, aby byla dálnice hotova před začátkem mistrovství Evropy ve fotbale na jaře 2012,“ řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Polska Dorota Marzyńska. Firma, která staví mezi Bohumínem a Věřňovicemi, ale předpokládá, že přesto bude hotova o několik měsíců dříve.

  • Cedule u stavby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1457/145649.jpg
  • Dálnice na mapě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1457/145651.jpg
  • Stavba dálnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1457/145650.jpg