Novojičínská nemocnice nebude vyměňovat klouby

Nový Jičín - VZP už nebude hradit nemocnici v Novém Jičíně totální endoprotézy kyčelních a kolenních kloubů. Vedení pojišťovny ale ujišťuje, že osloví všechny pacienty, kteří měli letos tento zákrok v Novém Jičíně podstoupit a nabídne jim jinou nemocnici v Moravskoslezském kraji, kde jim nový kloub voperují. Ředitel VZP tvrdí, že jejich rozhodnutí nebude mít v žádném případě vliv na prodloužení čekací doby na operaci.

Výsledek kontrolního auditu - to je hlavní důvod, proč VZP odmítá ve druhém pololetí platit totální endoprotézy novojičínské nemocnici. I když tamní lékaři nedostatky odstranili, pojišťovna už s nemocnicí nepočítala ve svém pojistném plánu. Lidí, kteří nový kloub potřebují, by se to ale dotknout nemělo. „Máme pro ně zajištěnou péči v jiných specializovaných centrech, která jsou dostupná od novojičínské nemocnice v minimální vzdálenosti,“ řekl ředitel krajské pobočky VZP Aleš Zbožínek.

Ředitel nemocnice se snažil s vedením pojišťovny dohodnout. Ta ale neustoupila a nemocnici slíbila, že jí uhradí jiné ortopedické zákroky. „Jsme v podstatě před podepsáním smlouvy o novém počtu artroskopických výkonů a novém počtu plastických výkonů na ortopedickém oddělení,“ upřesnil ředitel nemocnice Nový Jičín Tomáš Nykel.

Loni vyměnili lékaři v novojičínské nemocnici kolenní nebo kyčelní kloub zhruba třem stovkám lidí, 120 z nich bylo pojištěno u VZP. Od 1. července se ale už na sál novojičínské ortopedie dostanou jen klienti ostatních pojišťoven. „Jsme připraveni individuálně oslovit toho pacieta, který čeká na tento výkon, poradit mu a zajistit mu péči v nemocnici , kterou si vybere,“ dodal Aleš Zbožínek.