Olomouc se chystá na prezidenta

Olomouc - Olomoucký kraj žije přípravami na návštěvu prezidentského páru. Václav Klaus s manželkou Livií sem přijedou už v pondělí a stráví zde neobvykle dlouhou dobu – celé tři dny. Bouzov, Náměšť, Prostějov, Přerov, ale také Rokytnice, Mořice nebo Čechy pod Kosířem - to je jen zlomek míst z nabitého programu prezidentského páru.

Dvacetičlenný tým připravoval program návštěvy prezidenta Klause téměř půl roku. „Mám trochu nervy, ale věřím, že vše dobře dopadne - hlavně počasí, protože i to do značné míry určuje průběh návštěvy,“ říká hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík. Prezident Václav Klaus s manželkou zamíří při své návštěvě také do míst, která přesně před 81 lety navštívil i T. G. Masaryk.

„Podobnost programu prezidentů Klause a Masaryka je jen náhodná. My jsme se neinspirovali, ale je to logické, navštěvuje jen ta nejvýznamnější místa,“ podotkl tiskový mluvčí Krajského úřadu Olomouc Ivo Heger. Václav Klaus v prezidentské funkci zavítá na Olomoucko už potřetí. Do Nákla, malé obce na Litovelsku, ale dorazí poprvé.

„V pondělí by měl slavnostně odhalit pamětní desku Jana Opletala, protože je to jeden z nejslavnějších rodáků obce a navštěvoval zdejší obecní školu,“ těší se ředitel Základní školy Náklo Jiří Peřina. Finišuje se také v pokojích nejnovějšího olomouckého hotelu, kde by měl prezidentský pár strávit hned dvě noci a zároveň pořádat večeři pro olomoucké radní a zastupitele.

Prezident a jeho doprovod má v hotelu rezervované celé jedno patro a kuchaři už teď plánují, co budou pro první český pár vařit. „Večeře bude v duchu španělské kuchyně, pro pana prezidenta máme připravené čtyřchodové menu,“ prozradil šéfkuchař Petr Zuček. Oficiální návštěvu Olomouckého kraje ukončí Václav Klaus s manželkou ve středu navečer v Mořicích.

  • Tým připravující návštěvu prezidenta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1725/172410.jpg
  • Pamětní deska Jana Opletala autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1725/172411.jpg
  • V kuchyni olomouckého hotelu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1725/172412.jpg