PORG pro mimořádně nadané děti v Ostravě bude

Ostrava - Ostrava bude mít od příštího školního roku jednu z nejprestižnějších českých škol. Ředitel Prvního obnoveného reálného gymnázia (PORG) Václav Klaus mladší potvrdil, že rekonstrukce bývalé základní školy v Rostislavově ulici ve Vítkovicích začne na podzim. Uzavření školy provázely protesty některých rodičů. Zastupitelé ale byli jednoznačně pro a s prodejem objektu na konci března souhlasili.

Šmehlík, Holáň, Šimíček - slavní hokejisté mají jedno společné- základní vzdělání dostali právě v této, kdysi hlavně hokejové škole. Od příštího září bude patřit především mimořádně nadaných dětem. „My jsme škola pro normální české děti, ty malinké nemusí umět anglicky, od toho je ta škola, aby je to naučila,“ nesouhlasí ředitel PORGu Václav Klaus.

Kantory už teď hledá ředitel Klaus mezi lidmi z moravskoslezského regionu. „Radši budu mít někoho, kdo se tu oženil s ostravskou dívkou, žije tady a chce tady žít, než někoho, kdo sem přijede na rok nebo na dva a pak odjede třeba do Číny,“ říká. Rekonstrukce bývalé hokejové základky začne v říjnu, PORG na ni vyčlenil 40 milionů korun.

Školní plot ani školníka PORG nezná. Dvůr a prostory kolem budovy by měly být otevřené. „Rekonstrukce PORGu naváže na to, co jsme v podstatě zamýšleli, ale neměli jsme na to peníze,“ potvrdil starosta Ostravy- Vítkovic Petr Dlabal. Za rok touto dobou budou ve škole ještě řemeslníci, od prvního září už ale bude První obnovené reálné gymnázium patřit studentům a kantorům.

  • ZŠ v Rostislavově ulici - budoucí PORG autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1741/174042.jpg
  • Projekt PORG autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1741/174043.jpg
Vydáno pod