Ostrava trvá na neobvyklé žalobě, kterou podala na stát kvůli ovzduší

Ostrava - Ostrava trvá na své žalobě kvůli kvalitě ovzduší, kterou podala v květnu na Českou republiku, ministerstvo životního prostředí a ministerstvo dopravy. Advokátní kancelář Brož, Sokol a Novák potvrdila, že město bude trvat na tom, aby jednání bylo veřejné. Kdy městský soud začne žalobu Ostravy projednávat, není zatím jasné. Advokátní kancelář se domnívá, že letos už to nebude.

Český stát negarantuje právo občana na čisté životní prostředí - to je podle představitelů Ostravy hlavní důvod, proč město podalo v polovině května žalobu. Nejen na stát, ale i na ministerstvo životního prostředí a dopravy. „V každém případě to bude spor, který bude poměrně složitý, a bude velmi zajímavé zjistit, jak se k tomu postaví stát, kterému by rozsudkem mělo být zakázáno pokračovat v porušování práva žalobce na příznivé životní prostředí,“ těší se advokát zastupující Ostravu Tomáš Sokol.

Ostrava ale nebyla první. Už v lednu vyzvala Evropská komise Českou republiku, aby vysvětlila, jak chce situaci řešit. Další varování z Bruselu přišlo před několika dny. „Já to vnímám jako selhání minulého vedení ministerstva životního prostředí, které neřešilo problémy ovzduší, a věřím, že přesvědčím Evropskou komisi, že k těmto žalobám nemusí docházet,“ uvedl ministr životního prostředí Pavel Drobil. Ministr Drobil při své červencové návštěvě Ostravy slíbil, že jeho resort vyčlení z evropských peněz čtyři miliardy korun na zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji, které je nejhorší v republice.

„Mohu říct, že tento člověk je kompetentní, dobře se s ním spolupracuje a město si od něj slibuje, že se zlepšováním životního prostředí ve městě pomůže,“ chválil spolupráci s ministrem primátor Ostravy Petr Kajnar. Podle informací advokátní kanceláře Brož, Sokol, Novák se k žalobě zatím nevyjádřil nikdo ze státu ani z obou žalovaných ministerstev.

Životní prostředí na Ostravsku
Zdroj: ČT24