Nedostatek peněz zastaví opravu lednického minaretu

Lednice – Po několika letech práce je minaret v lednickém zámeckém parku obnoven ze dvou třetin. Slíbené miliony z dotace na nejnáročnější a nejdražší část rekonstrukce ale nakonec nebudou. Během posledních deseti let se za téměř deset milionů korun opravila věž památky, peníze však nyní došly.

Opravit zbývá poslední a nejnáročnější část, jejíž oprava přijde na bezmála dvacet milionů korun. „Hotová je věž včetně střechy a kupole, teď nám zbývá ještě spodní část,“ informovala kastelánka lednického zámku Ivana Holásková. S penězi památkáři počítali, kvůli úsporám v programu na záchranu architektonického dědictví se ale dostalo jen na památky v havarijním stavu.

Tiskový mluvčí Národního památkového ústavu Brno Zdeněk Musil sdělil, že územní odborné pracoviště dostalo pro tento rok pouze tři miliony korun do havarijního programu, což prý ovlivnilo přerozdělení financí. Zřícení sice minaretu nehrozí, náročnou rekonstrukci ale nutně potřebuje interiér i fasáda poničená vandaly i dříve nezajištěnou statikou.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Kastelánka lednického zámku Ivana Holásková říká, že na ministerstvo kultury bude podána žádost o další dotace z jiných programů. Pokud se na rekonstrukci podaří sehnat peníze příští rok, spodní část minaretu by se nového kabátu mohla dočkat do tří let.