D1 v superkoncepci chybí, přesto se rýsuje její dostavba

Přerov – Dálnice D1 může být kompletní už před rokem 2025 – navzdory superkoncepci exministra Bárty, která s její dostavbou v příštích patnácti letech nepočítala. Úřadující ministr dopravy Radek Šmerda se rozhodl přehodnotit význam některých staveb, úsek D1 mezi Říkovicemi a Lipníkem nad Bečvou je mezi nimi. Po urychleném dokončení dálnice volá především Přerov, auta, která by měla jezdit po dálnici, totiž zatím jezdí středem města.

Jihozápadní část dálnice D1 dnes končí u Hulína, silničáři dokončují ještě krátký úsek do Říkovic. Tam ale podle současných předpokladů stavba skončí. Přerovští se obávají, že prodloužení dálnice do města přivede ještě víc aut než jím projíždí dnes. „Přerov je momentálně dopravním špuntem na střední Moravě. Když se dokončí dálnice do Říkovic, vznikne v Přerově dopravní kolaps, protože veškerá doprava z tohoto úseku pojede centrem,“ varoval náměstek přerovského primátora Josef Kulíšek. V Přerově vznikla i petice za urychlenou dostavbu dálničního úseku, který má posloužit jako obchvat města. Své podpisy na ní zanechalo více než osm tisíc lidí.

Přerovské nářky dolehly i k uším ministra dopravy Radka Šmerdy, který oznámil, že přehodnotí tzv. superkoncepci svého předchůdce. Dálnice kolem Přerova by měla být jedním z projektů, se kterými stát bude nadále počítat. Změny budou vycházet z analýzy, kterou ministerstvo připravuje. „Analýza jednotlivým stavbám udělí body na základě toho, jak jsou potřebné a připravené. Zrovna v případě Přerova nepochybuji o tom, že se tato stavba umístí v těch vyšších patrech,“ uvedl mluvčí úřadu Jakub Ptačinský.

Ředitelství silnic a dálnic zatím nemá problém navázat na říkonínský úsek a v nejbližších letech dokončit úseky Lipník–Přerov a Přerov–Říkovice. „Pokud dostanou tyto stavby od ministerstva dopravy zelenou a budeme mít finanční prostředky na jejich realizaci a dokončení přípravy, určitě se do nich pustíme,“ slíbila mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Pokud ale ministerstvo bude váhat, mohou pominout okolnosti stavbě příznivé. Hrozí, že dálnici propadnou pravomocná stavební povolení. Podle mluvčího Ptačinského by mělo být jasno během letošního roku. Pokud resort prioritu staveb skutečně přehodnotí, mohla by být dálnice dokončena do pěti let.

Vydáno pod