AVÍZO: Zahájení hlavní sezony na Křivoklátě tuto sobotu

V sobotu 24. března v 11 hodin bude na hradě Křivoklátě slavnostně zahájena hlavní sezona. Naplno se otevře hlavní bána hradu a symbolické klíče od hradu, Berounky a cyklostezek poputují společně na svá místa, Přemyslovský lev zavlaje opět na hradbách. O hudební doprovod se postará skupina Collegium.

Na hradbách zavlaje hradní přemyslovský lev a pomyslným otevření velkých dveří do bývalých hradních lednic vstoupíme do nového Návštěvnického centra, kde najdeme novou pokladnu a samoobslužnou prodejnu upomínkových předmětů. Zahájíme celoroční výstavu HISTORICKÉ KOČÁRKY, ANEB DĚTI RODÍME A VOZÍME PO STALETÍ. Pro milovníky fotografií je v Galerii Lednice fotografická výstava rakovnického rodáka Josefa Seiberta s prostým názvem „Křivoklátsko“. Výstava fotografií bude otevřena do konce června.

Výstava Historických kočárků, aneb dítka rodíme a vozíme po staletí

Asi nemusím představovat obyčejný kočárek na transport dětí. Asi každý v něm strávil několik let bezstarostného života. Ale jak to bylo před více jak 150 lety, kdy kočárek prakticky neexistoval. Jak jsme děti přebalovali, čím krmili, s čím si hráli. Rovněž početí a porod se vyvíjí jako přirozená součást společnosti, náboženství. Vůbec nebylo myslitelné za dob našich prababiček, aby rodiče nebyli oddáni. Svobodné matky byly v této době na okraji společnosti. Porod, šestinedělí, kojení se rovněž vyvíjí. Mizí porodní báby, existují instantní mateřská mléka, dokrmovací prostředky, ale jak to bylo před 100, 200 a více lety? Podívejte se na hrad Křivoklát od 24. 3. do 31. 10. tohoto roku. Výstava bude mít několik částí:

- Narození dítěte – početí, porodnictví napříč věky (historický porodní sál)

- Jak se děti přepravovaly ve středověku, Filipína Welserová a její křivoklátské děti

- Kočárky nejstarší (19. stol.) – dobové vybavení, hračky, pleny, pomůcky, lahvičky

- Kočárky 1. republiky – hry a hračky tehdejších dětí, jaké to měly maminky, příběhy z Křivoklátska

- Kočárky doby socialismu – vzpomínáme na své mládí, co bylo a dnes není

Duben bude ve znamení Velikonoc a příchodu jara. Na Knížecí Velikonoce na hradě opět zveme po všechny dny 7 - 9. dubna 2012 vždy od 10 do 17 hodin. 

Luděk Frencl, kastelán hradu