Hvězdlice představily obnovený kroj

Hvězdlice - O tom, že Hvězdlice měly svůj vlastní kroj, se místní občané dozvěděli z obecní kroniky. Podobal se hanáckému, muži měli dlouhé modré kabáty poseté knoflíky, klobouk, šátek kolem krku, vysoké holínky. Dívky a ženy nosily šátek, měly nabírané bohatě řasené rukávy, k tomu sukně dlouhé až na zem a malované střevíce. Dnes mohli všichni poprvé na vlastní oči vidět, jak původní kroj vypadal.

Myšlenka na obnovu kroje vznikla už dávno. Místní ve Hvězdlicích už několik let pořádají krojované hody, na které si zatím museli kroje půjčovat odjinud, většinou z Kyjova. S tím je teď konec. Od letoška mají Hvězdličtí svůj vlastní kroj. Ten původní z obce vymizel už před lety, a ani starší obyvatelé si jej nepamatují. Jediná zmínka o něm byla v místní kronice. 

Hvězdlice představily nové kroje (zdroj: ČT24)

Dnes se ale kroje ukázaly v celé kráse. „Oblékání nám trvalo tak patnáct minut, celkem má kroj přes deset částí. Je tam třeba spodnička, sukně, zástěra, košile, kordulka, krajkový límec. Pak budeme mít ještě čepec,“ popisuje jednotlivé součásti kroje stárka Aneta Jirková. 

Na obnovu kroje získali místní dotaci ve výši 300 tisíc korun. Kroje si nechali ušít v Blatničce, kde se na podobné zakázky specializují. „Jsou to nově vytvořené kroje s hanáckým základem, ale s prvky, které patří podle pátrání etnografů k hvězdlickému kroji. Například jsme udělali kopie původních šátků podle toho, který se dochoval v muzeu,“ vysvětluje stárka Jana Vojtková.

Obnova krojů je na vzestupu

Podobně jako Hvězdlice už rekonstruovaly svůj kroj i sousední obce Manerov a Nesovice nebo Vohančice a Lomnice na Tišnovsku. Oblast jižní Hané je – co se týče krojů – problematická. „Jsou to vesnice, kde se kroj odložil tak brzy, že už se nám žádná podoba těchto dokladů nedochovala. U Vyškovska je to zrovna tento případ, tam se spojuje obojí,“ popsala etnografka Lenka Nováková.

Po krojích ale nezatoužili jenom Hvězdličtí. V posledních pěti letech se je snaží rekonstruovat i další obce na Moravě. „Je to obnova identity venkovské krajiny a kroj k venkovu patří. Je to taková reprezentativní záležitost,“ řekl za občanské sdružení Manner Jiří Novotný. Z obnovených krojů už se radují například Vlachovice a Březnice na Zlínsku.