Muže obviněného ze znásilnění nechal soud na svobodě, ten po týdnu svoji oběť zabil

Brno - Kriminalisté obvinili v uplynulých dnech z vraždy 49letého muže v Brna-Bystrce. Hrozí mu až 18 let vězení za to, že podle spisu zavraždil svoji 51letou partnerku. Původně vše nasvědčovalo tomu, že žena zemřela bez cizího zavinění. Pitva ale ukázala, že byla zardoušena. Její partner se k činu přiznal. K vraždě vůbec nemuselo dojít, myslí si policie i státní zastupitelství.

Jen týden před vraždou totiž muž skončil v rukou policie. Jeho družka ho totiž obvinila ze znásilnění, soudce Městského soudu v Brně David Otevřel ale pozdějšího vraha do vazby neposlal a nechal ho na svobodě. O týden později už pachatel ve vazbě skončil.

Hádky a násilí byly součástí vztahu

Na problémové soužití s partnerem plné sporů upozornila dcera ženy. Policii řekla, že matka u ní po jedné z hádek, den před svoji smrtí, hledala útočiště. Pak se ale vrátila ke svému partnerovi. Dceři měla zatelefonovat, už se ale neozvala.

Policisté do jejího bydliště vyjeli na základě upozornění dcery. Ženu našli už mrtvou. Oživovací pokusy byly marné.

Následné vyšetřování sice ukázalo na mnoho nesrovnalostí a naznačilo, že ženu mohl napadnout její partner, scházely ale jasné důkazy. Muž vinu důrazně popřel. Policie ho již v minulosti vyšetřovala kvůli jeho fyzickým útokům na partnerku. Důkazy poskytla pitva. Až na jejím základě se muž přiznal. Případ podle kriminalistů jasně dokazuje, jak důležitá je pomoc specialistů při objasňování nejzávažnější trestné činnosti.

„Ten muž měl nejprve znásilnit, pak okrást a napadnout svoji tehdejší přítelkyni. Návrh byl podán z obavy, že bude ve svém jednání pokračovat, ovšem nebyl soudem akceptován. Ve světle posledních událostí je nutno konstatovat, že obavy se naplnily,“ říká mluvčí státního zastupitelství Jan Petrásek.

O vazbě rozhodoval soudce brněnského Městského soudu David Otevřel. Ten tvrdí, že pro vazbu tehdy nebyly důvody. Výpověď ženy byla podle něj nevěrohodná. „Soud měl vážnou pochybnost, že se skutek stal, pokud poté, co mělo dojít ke znásilnění, jde oběť s agresorem oslavovat s přáteli na přehradu,“ hájí své rozhodnutí David Otevřel.

Soudce David Otevřel vysvětluje, proč nevzal pachatele do vazby (zdroj: ČT24)

„To bychom mohli zavřít do vazby každého podezřelého a měli bychom jistotu, že nikdo nic nespáchá,“ doplňuje soudce Otevřel.

Podle odbornice na domácí násilí nejde o selhání soudce, ale o slabinu současného právního řádu. „Máme zkušenosti, že na práva pachatele je brán větší zřetel než na postavení obětí,“ říká psycholožka Jitka Čechová.

Případy s podobnými otazníky se objevily i v minulosti. Před dvěma lety vražda manželů Malhockých v Českých Budějovicích – zabil je psychicky narušený příbuzný, který se předtím vinou znalce i žalobkyně ocitl na svobodě.  A v roce 2007 zabil tyranský manžel v Želešicích u Brna svou ženu - hned poté, co ho soudkyně pustila z vazby.

Statistika vražd a domácího násilí

Počet vražd v kraji za 1. pololetí 2012 – 17
Počet vražd v kraji za 1. pololetí 2011 – 4 (za celý rok 2011 – 14)

Domácí násilí v Brně za 1. pololetí 2012 – 14
Domácí násilí v Brně za 1. pololetí 2011 – 16

Domácí násilí v kraji za 1. pololetí 2012 – 61
Domácí násilí v kraji za 1. pololetí 2011 – 58