Osmadvacet moravských vín se dostalo mezi světovou tisícovku

Milotice - Vzrůstající kvality moravských vín si začínají všímat už i odborníci v zahraničí. Ve sborníku Tisíc nejlepších vín světa, vydávaném na základě výsledků jedné z nejprestižnější soutěží – Vinalies Paříž, nechybí ani osmadvacet tuzemských vín. Hned pět z nich vzniklo v milotickém vinařství Tomáše Krista.

Osmadvacet moravských vín se letos dostalo do prestižní francouzské publikace 1000 Vins du Monde. „Díky přítomnosti v 1000 Vins du Monde lze očekávat zvýšený zájem o tato vína a jejich vinařství na pultech zahraničních obchodů, jako i ve vybraných restauracích,“ uvedl Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

Z osmadvaceti moravských vín si největší pozornost komisařů a autorů výběru 1000 Vins du Monde vysloužili Tomáš Krist, který má v publikaci pět vín, a Vinařství Horák se čtyřmi víny. Soutěže se v Paříži zúčastnilo 166 vzorků vín z České republiky.

„Vybírám vína, která jsou hodně svěží. Dáváme tam jenom mladá – a hlavně bílá vína, s těmi máme největší úspěch. Jsou i první vlaštovky, že tam někdo uspěje s rosé vínem nebo nějakým červeným. Mně se to stalo jednou jedinkrát a hodně si toho cením,“ řekl oceněný Tomáš Krist.

Rozhovor s Tomášem Kristem (zdroj: ČT24)