Zlínským hejtmanem zůstává Stanislav Mišák (ČSSD)

Zlín - Ustavující Zastupitelstvo Zlínského kraje dnes volilo členy rady a hejtmana. Tím zůstal lídr vítězné ČSSD Stanislav Mišák, který kraj vedl i v předchozím volebním období. Sociální demokraté se na koalici domluvili se Stranou práv občanů - zemanovci (SPOZ) a s KSČM. Proti účasti KSČM v radě se ale zvedla nevole mezi lidmi. Aktivisté protestují peticí a před zasedáním zastupitelstva svolali ke krajskému úřadu demonstraci, na níž se sešlo zhruba 500 lidí.

Podle dohody koaličních partnerů by pět křesel v Radě Zlínského kraje mělo připadnout ČSSD a po dvou komunistům a SPOZ. Statutárním náměstkem hejtmana se stane sociální demokrat Jaroslav Drozd. Pozice dalších dvou náměstků jsou určeny pro lídra komunistů Ivana Mařáka, v jehož gesci bude životní prostředí, a SPOZ Lubomíra Nečase, kterému připadne oblast zdravotnictví.

Ze současných radní si svou funkci udrží i radní pro sociální věci Taťána Nersesjan (ČSSD). Další místa za sociální demokracii obsadí radní pro školství Petr Navrátil, záležitosti kultury a cestovního ruchu bude mít na starost Ladislav Kryštof. Za zemanovce usedne ve vedení kraje jako radní pro zemědělství také tvůrce někdejšího slušovického družstva František Čuba, komunisty bude zastupovat i radní pro dopravu Jaroslav Kučera.

Demonstrace odpůrců koalice ve Zlínském kraji (zdroj: ČT24)

Volby ve Zlínském kraji vyhrála s 12 mandáty ČSSD, druzí jsou s deseti křesly lidovci a třetí s devíti komunisté. Na dalších místech skončily strany STAN/TOP 09 a ODS (po pěti mandátech) a jako poslední se do zastupitelstva dostali zemanovci se čtyřmi zástupci. Koalice bude mít v pětačtyřicetičlenném sboru 25 křesel.

Proti komunistům chtějí demonstrovat

Předevčírem se kvůli složení koalice v centru Zlína odehrál happening. Konkrétně u památníku zakladatelů moderního Zlína - Tomáše Bati staršího a jeho bratra a pokračovatele Jana Antonína Bati. Jejich bronzové postavy se dívají na hlavní zlínskou dominantu, takzvaný Baťův mrakodrap, a tak bylo místo určení happeningu symbolické. Kdysi to bývalo sídlo obuvnických závodů, teď v něm sídlí krajský úřad.

Organizátoři happeningu nechali sochy zakrýt stěnami, na nich jsou zvnějšku sochy vyobrazené – jenže v pozici zády k sídlu kraje. „Symbolicky jsme tím chtěli dát najevo, že už se na to nemohou dívat,“ uvedl mluvčí iniciativy Radek Pelz. Toto zdánlivé otočení baťovského sousoší mělo upozornit na existenci petice proti nástupu komunistů do vedení kraje. Petice vznikla před týdnem.

Dnes dopoledne, přesně o půl desáté, začala před sídlem kraje demonstrace. Je vyvrcholením zmiňované petice a poslední příležitostí, jak apelovat na krajské politiky, aby zabránili nástupu komunistů do krajské rady. Při ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva aktivisté předali politikům petici. „Považujeme to za nemorální. S účastí komunistů v Radě Zlínského kraje zásadně nesouhlasíme. Výsledky voleb umožňovaly víc variant sestavení koalice bez KSČM. Je smutné, že představitelé přijatelnějších stran nenašli společnou řeč,“ naráží podnikatel Radek Hegmon na fakt, že se sociální demokraté nedomluvili na koalici s lidovci. Není totiž tajemstvím, že je to kvůli neshodám hejtmana Stanislava Mišáka a volebního lídra Jiřího Čunka.

Hlavními aktéry protestu jsou dva podnikatelé – Radek Hegmon a David Karásek. Jsou to spolumajitelé úspěšné soukromé firmy, která zaměstnává asi dvě stovky lidí. Oba pánové vylučují, že by jim šlo o prosazování nějaké konkrétní politické strany. Tvrdí, že jim jde o dodržování obecných morálních zásad. Sami se aktivně účastnili takzvané sametové revoluce a návrat komunistů k moci prý berou jako plivnutí do tváře. Ostře odmítají, že by chtěli zviditelnit sebe a své podnikání – své výrobky převážně prodávají za hranice. Hrozí ale, že sídlo firmy a třeba i výrobu přemístí jinam, kde komunisté nevládnou.

Demonstrace odpůrců koalice ve Zlínském kraji
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Jejich petici údajně podpořily už více než tři tisíce lidí. Příležitost měli prostřednictvím internetu na webových stránkách www.kr-gottwaldovsky.cz., ale taky osobně na celkem šestnácti petičních místech v celém Zlínském kraji. Mezi podepsanými jsou například lyžařka Olga Křížová-Charvátová, sochař Otmar Oliva, hudebník František Segrado nebo architekt Svatopluk Sládeček. K petici se připojila i Konfederace politických vězňů. Organizátoři ale přiznávají, že se setkávají i s negativními názory.

Komunisté z petice a protestů radost nemají

Volební lídr KSČM ve Zlínském kraji Ivan Mařák řekl, že odpůrci komunistů mají na svůj názor právo, nikdo jim ho nebere. Že se ale sami nechovají demokraticky, protože nerespektují výsledky voleb. Lídr komunistů Ivan Mařák dodal, že by ho zajímalo, kolik ze současných signatářů petice skutečně přišlo k volbám.

Ivan Mařák (KSČM)
Zdroj: ČT24

Hejtman Stanislav Mišák z ČSSD se nechal slyšet, že koaliční dohoda je výsledkem možného a že ji sociální demokraté uzavřeli s těmi, kdo nejlépe pomohou plnit jejich volební program.

Volební lídr zemanovců Lubomír Nečas přiznal, že ho protest podnikatelů netěší, ale že se podobné protesty daly čekat. O koalici ale podle něj rozhodla ČSSD a koaliční dohodu nejde vzít zpátky.

Vydáno pod