Peterson se opřel do strun i klapek a Blues Alive bylo jeho

ŠUMPERK - Především americkým bluesovým hudebníkům patřil dnes závěrečný hlavní koncert festivalu Blues Alive v Šumperku. Hlavní hvězdou byl kytarista, varhaník a zpěvák Lucky Peterson, který si podmanil publikum, či písničkáři Eric Bibb a Habib Koité.

Největší středoevropská přehlídka bluesové hudby se letos konala už posedmnácté, velkou přízeň posluchačů si dnes vysloužila například i memphiská manželská dvojice Low Society či kytarista Aaron Moreland s harmonikářem a zpěvákem Dustinem Arbucklem.

Představili se i slovenské Jerguš Oravec Trio a slezská kapela Juicy Band, kteří si vystoupení vybojovali na přehlídce Blues Aperitiv.

Peterson, Bibb i Koité vystupovali na šumperské přehlídce poprvé. „Měli jsme je v hledáčku již několik let. Účinkování Petersona se nám nakonec podařilo shodou náhod. O Erica Bibba jsme usilovali rovněž dlouho. Letos dělá projekt s malijskou hvězdou Habibem Koitém, jsme rádi, že to vyšlo. Jsou to všichni vynikající muzikanti, kteří jsou v bluesovém světě kapacitami. Je to skutečná kvalita,“ řekl dramaturg Ondřej Bezr.

Bibb a Koité letos v létě vydali společné album Brothers In Bamako a zahráli také na festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou. Šumperské publikum dostali muzikou, v níž se mísí blues s africkou hudbou, do varu po pár úvodních taktech.

Závěr koncertu pak patřil jedné z největších bluesových hvězd současnosti Lucky Petersonovi. ČTK dnes řekl, že na koncerty se nijak nepřipravuje. „Reagujeme na publikum a přizpůsobujeme se tomu, jaká je z něj odezva,“ uvedl muž, který následně posluchače zcela ovládl a několik minut mezi ně sestoupil i do hlediště.

Peterson byl označován jako zázračné dítě a vystupoval už v pěti letech. Nadšením a elánem hýřil na jevišti i dnes. „Miluju to, co dělám. Rád hraju pro lidi a myslím, že mým údělem je být hudebníkem. Bůh si to tak přál,“uvedl bluesman.

Festival se v Šumperku konal posedmnácté. Jeho ředitel Vladimír Rybička je s letošním ročníkem spokojený. „Jsem absolutně spokojený. Lidé se k nám vracejí a důvěřují naší dramaturgii. Již v červnu se ptají po permanentkách, přestože ještě neznají program,“ řekl Rybička.

Už nyní organizátoři zvažují program příštího ročníku. „Žádná jména ale říkat nemůžu. Ale je to každoroční boj o souběh dramaturgie a finančních možností,“ uzavřel Rybička.

Festival má rozpočet zhruba 4,5 milionu korun. Ve čtvrtek koncert
navštívilo na 900 lidí, v pátek a sobotu jich bylo na 1200. Festival podpořilo město Šumperk 300.000 korunami a Olomoucký kraj 700.000 korunami.