Úředníci v Uherském Brodu osedlali elektrické skútry

Uherský Brod - Ušetřit peníze v rozpočtu za dopravu se rozhodlo vedení Uherského Brodu. Pro své úředníky město nakoupilo ekologické elektroskútry. Částečně nahradí na provoz drahá auta. Dvoukolová vozítka totiž jezdí za pouhých pět korun na sto kilometrů. Radničním úředníkům slouží hlavně k rychlému přesunu na úřední jednání, k místnímu šetření nebo ke kontrole městského majetku.

I když ručička tachometru nepřekročí padesátikilometrovou rychlost, přesto je nové radniční vozítko tím nejoblíbenějším dopravním prostředkem. „Nemusíme řešit parkování ani přepravu na dané místo, protože tento prostředek je hodně obratný a ulehčuje práci mnoha úředníkům,“ vyzdvihuje přednosti skútru starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL).

Dva elektroskútry radnice pořídila svým zaměstnancům teprve nedávno. Jeden přišel na šedesát tisíc. Částečně nahradí osobní auta. Ty nejstarší vozy totiž radnice prodá. Výhodou nových skútrů jsou jejich provozní náklady – na sto ujetých kilometrů elektroskútr ukrojí z městského rozpočtu jen pětikorunu, auto zhruba 350 korun.

Nadšená je zejména mužská část zaměstnanců radnice. Například Jiří Barčík jezdil na motorce od svých sedmnácti. Svou motorkářskou kariéru pověsil na hřebík před deseti lety.
„Ještě pořád mi tam chybí to řazení. Když ale jedu na jednání, je to pohoda,“ libuje si Jiří Barčík.

Na jedno nabití baterie ujede skútr až 100 kilometrů. Pro jistotu ji ale úředníci nabíjí pokaždé po návratu z jednání. Nový společník se na radnici natolik zabydlel, že Uherský Brod už plánuje pořízení elekroskútru i pro městské strážníky – samozřejmě místo osobního auta.

Starosta Patrik Kamas o nových skútrech (zdroj: ČT24)