Za přepadení směnárníka dostali lupiči vysoké tresty

Brno - Na 18 let do vězení poslal Krajský soud v Brně Čečence Isu Agajeva. Jeho komplic Isa Machajev stráví za mřížemi jen o dva roky méně. Oba muži přepadli v dubnu letošního roku směnárníka na ulici Masarykova v centru Brna. Uloupili 1,5 milionu korun. Útok byl brutální. Oběť tvrdí, že jej chtěl Agajev zastřelit.

Dvojice se z peněz dlouho neradovala. Tyto muže záhy po loupeži dopadl směnárník, jemuž pomohli lidé. Byl mezi nimi také policista v civilu. Nyní podnikatel žádal po mužích úhradu škody 50 tisíc korun a za psychickou újmu dalšího půl milionu.

Přepadení se stalo počátkem dubna, kdy směnárník odcházel ze své provozovny. V batohu měl 1,5 milionu korun. Když otevřel dveře, stáli tam oba muži, kteří na něj mířili pistolemi. S Agajevem se dostal do potyčky. Padl výstřel, který směnárníka poranil na ruce. Útočníci jej pak přemohli.

Směnárník dnes soudu popsal, že jej Čečenci brutálně zbili a zasáhli opakovaně elektrickým paralyzérem. „Rozhodl jsem se, že s nimi nebudu bojovat, protože by mě zabili,“ uvedl s tím, že začal před dvojicí předstírat bezvědomí. Agajev přitom podle něj namířil na jeho hruď pistolí a třikrát zmáčkl spoušť. Byla ale nefunkční, protože se v ní zasekla nábojnice. Lupiči se dali na útěk.

Krvácející směnárník se ale se svou plynovou pistolí vydal za nimi. Čečenci prchali ulicí plnou lidí. Nakonec je policisté chytili u auta, v němž chtěli po přepadení ujet.

Přepadený směnárník Bahaa Aldin (zdroj: ČT24)