Düsseldorf potvrdil zájem prodat akcie BVV

Brno - Prodej akcií Veletrhů Brno dostává jasnější obrysy. Němečtí vlastníci 61 procent akcií potvrdili vedení Brna zájem svůj podíl ve firmě odprodat. České televizi to potvrdil primátor Roman Onderka (ČSSD). Rada města Brna navrhla společný postup ve výběru firmy, která odhadne současnou cenu akcií. Do Düsseldorfu dnes odchází dopis s tímto návrhem. Nominální cena většinového podílu je podle primátora Romana Onderky (ČSSD) zhruba 767,5 milionu korun. Radnice už nyní vlastní 34 procent Veletrhů a na nákup akcií má předkupní právo.

Cena, za kterou by Brno výstaviště kupovalo, je zatím velkou neznámou. O ní se bude teprve vyjednávat. „Co se týká ceny, tak to jednání probíhá pod pokličkou, pochopitelně záleží na aktuálních hospodářských výsledcích,“ říká finanční analytik Petr Bánovský.

Rozhovor s primátorem Romanem Onderkou (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího Veletrhů Brno Davida Pokorného se aktuální jednání chodu společnosti nijak nedotkla. „Současná jednání nás nijak neovlivňují. Veletržní kalendář máme nastavený až do roku 2015. Stejně jako v minulém roce by firma měla být i letos v mírném zisku,“ dodal Pokorný.

Veletrhy Brno se v minulých letech potýkaly s dopady hospodářské krize, v letech 2009 a 2010 byly ve ztrátě a musely některé veletrhy rušit, naposledy to byl Autotec. V loňském roce hospodařily Veletrhy Brno vyrovnaně při stejných výnosech. Podařilo se jim uspořit na nákladech.

S čistou výstavní plochou 130 tisíc metrů čtverečních je brněnské Výstaviště podle tvrzení jeho majitelů 23. největším výstavištěm světa. Ročně se na něm koná zhruba 50 veletrhů.

Společnost Veletrhy Brno se v minulých letech potýkala s dopady hospodářské krize, v letech 2009 a 2010 byla ve ztrátě. Kvůli finančním problémům musela některé akce zrušit. Naposledy letos firma zrušila výstavní akci Autotec.

Veletržní akce na brněnském Výstavišti loni navštívilo přes 876 tisíc návštěvníků z 89 zemí. Představilo se zde celkem 7 331 firem, přičemž přibližně čtvrtinu tvořily zahraniční společnosti. Pronajatá výstavní plocha přesáhla 647 tisíc metrů čtvereční.

Vydáno pod