Policie šetří případ šikany. Oběť skončila v psychiatrické léčebně

Nový Jičín - V psychiatrické léčebně skončil šestnáctiletý chlapec z Nového Jičína, kterého více než měsíc šikanoval jeho stejně starý vrstevník. Případ nyní řeší policie. „Agresor mladíka opakovaně vydíral a nutil krást,“ uvedl mluvčí novojičínské policie Petr Gřes.

„Chlapec zřejmě prožíval peklo. Fyzický i psychický nátlak přerostl únosnou mez. Nakonec musel být hospitalizován v psychiatrické léčebně,“ řekl.

Policisté zjistili, že agresor nutil svou oběť pod hrozbou násilí, aby pro něj kradl. A podle kriminalistů ho nutil k ponižujícím věcem, které snižovaly jeho lidskou důstojnost. „Případ vyšetřujeme s podezřením ze spáchání provinění vydírání. S ohledem na věk obou osob nemůžeme zveřejnit podrobnější informace,“ uvedl mluvčí policie.

Dětské oběti šikany bývají podle odborníků převážně introvertní, plaché, je u nich patrná zranitelnost, samy nemají sklon k násilí. A podstatné je, že se nějakým způsobem odlišují od průměru - výškou, barvou pleti, názory, oblečením nebo něčím jiným.

Po řadě průzkumů, které ukázaly, že šikana je v českých školách poměrně běžným jevem, organizují vladní i nevládní organizace preventivní akce, které mají pomoci rozpoznávat tento druh násilí a pomoci obětem.