Evropské peníze pomohou vylepšit turistické služby v Jeseníkách

Olomouc – Podnikatelé na Jesenicku a Šumperku investují desítky milionů korun do kvalitního ubytování. Podstatně jim pomohou dotace z Regionálního operačního programu Střední Morava. Cílem je podpořit cestovní ruch, který navazuje na atraktivní sportovní areály. S pomocí těchto evropských peněz podnikatelé také postaví skoro tisíc metrů dlouhou bobovou dráhu, lanové centrum a snowtubingovou dráhu ve Filipovicích u Bělé pod Pradědem.

„Regionální operační program na tento projekt přispěje třináct a půl milionu korun, což je šedesát procent nákladů,“ uvedl ředitel Úřadu Regionální rady Střední Morava Ivan Matulík.

Patnáct milionů dostane Loučná nad Desnou, a to na přestavbu části tamního zámeckého areálu na tříhvězdičkový hotel Chateu Wiessenberg.V sousedních Koutech nad Desnou podpoří peníze z Evropy stavbu nového tříhvězdičkového hotelu s devadesáti lůžky. Lázeňský dům Božena ve Velkých Losinách dostane na rekonstrukci patnáct milionů.

„Máme tady dobrý potenciál. Smyslem podpory je zkvalitnit služby tak, abychom byli konkurenceschopní,“ uvedl Matulík. Největší zájem je podle něho o nové projekty v okolí Koutů nad Desnou, kde funguje jeden z nejmodernějších lyžařských vleků. Hotely a zimní střediska podle Matulíka modernizaci nutně potřebují. Řada lyžařů a dalších turistů totiž kvůli lepším službám dávám přednost střediskům v Krkonoších.

Regionální operační program v Olomouckém a Zlínském kraji podpoří 232 projektů, na které dá skoro tři miliardy. Příjemci dotací by měli vytvořit více než osm set nových pracovních míst.